Den store, lille juleøltesten

bordet9_web

Med et flott bryggeri i egen kommune, er det jo obligatorisk å både gi litt smaksgaver til jul og å servere noen gylne dråper til julematen. Men hvilke øl passer til hva? Vi dro ut til Ekeby gårdsbryggeri for å gjøre oss litt klokere.

 

Tekst: Inger Marie Spange Foto: Bettina A. Gjellan

 

Ideen til Ekeby gårdsbryggeri vokste frem etter at det ble funnet humle i en bekk på gården. Antagelig var det Johannitterne som holdt til på Værene kloster, som brakte den til landet. Humlen i bekken kunne dog ikke brukes til ølproduksjonen, men ølet brygges av gårdens eget korn. Under det høyloftede låvetaket benker vi oss til for å smake på julens goder.

Ekte Kråke

Finn-Erik Blakstad foreslår at vi begynner med Ekte kråke, til våre røkelaksruller. Han mener ølet passer spesielt god til Rakfisk, men det har vi ikke på tallerkenen denne kvelden. Ølet er lyst og klart, med hint av sitrus, urter og hvete.

– Den passet veldig godt røkelaks. Den likte jeg veldig godt, mener Bettina og panelet slutter seg til det. 

– En øl som passer best til mat, mener Victoria.

– En veldig god øl, sitruspreg på lukt, men litt kort smaksmessig. Til laks fungerer den godt fordi bitterheten demper fetheten i laksen, konkluderer Christian. 

Julematen vi spiste til juleøltesten var levert av Cafe Riis
Mistelein

Den neste er Misteltein Juleøl, en lager-type som skal passe godt til desserter. Navnet gjenspeiles av mistelteinen som vokser rundt Ekeby Gård. Ølet nylig fikk terningkast 5 i juleøltesten i Nettavisen. 

– Den lukter kjempedeilig av sjokolade, vanilje og honning og det kommer igjen i smaken også. Jeg spiste både ribbe og bacon-daddel-ruller til og syntes den passet godt til begge deler, konkluderer Frode. 

Flere syntes det var overraskende at en øl som hadde et så tydelig sjokoladepreg fungerte såpass godt sammen med ribbe. Det er også Victoria enig i. Tomas synes den er frisk nok til å passe godt sammen med julematen og får støtte av Christian:

– Den har også bra med maltsmak og nok bitterhet.

– Denne er mye bedre enn fjorårets misteltein, som hadde enda mer sjokoladepreg, konkluderer Bettina.

Belgisk Wit

Norsk juleøl handler mer om kryddersmaken enn at den skal hanskes med fettet i julematen. Til det er lysere øl, med litt bitterhet bedre. Vi tester derfor Belgist Wit. Alle er enige om at den har en fin balanse mellom friskt og søtt og passer veldig bra til ribbe. Flasken er også pen nok til ikke å skjemme ut et julepyntet bord.

– Den lukter litt av tropisk frukt og sitrus. Er frisk med et tydelig preg av hvete. Den skjærer fint gjennom og demper smaken av ribbefettet, er Christians dom.

– Denne kan du både drikke alene og til mat, mener Victoria.

Christian Gjørstad testet juleøl
Kloster

Kloster er forsøkt brygget slik de gjorde det på Værne Kloster i middelalderen. Et mørkt øl med en tydelig duft av sjokolade, en note du også finner igjen i smaksbildet.

Christian mener både lukt og smak har et et tydelig maltpreg med et hint av jern. Tomas synes den har en fin balanse, med litt bitterhet i ettersmaken.

Frode syntes den passet godt til ribba og Victoria likte den best til bacon-dadlene. 

Ekte kloster

Finn Erik, som er en utmerket formidler, kan fortelle at da prosten fikk høre at de brygget klosterøl kom han sporenstreks med NRK Østfold på slep for å velsigne så vel bryggerne som hver eneste batch. Like etterpå utlyste Vinmonopolet et anbud til norske og belgiske bryggerier på et øl med Belgisk trappist-preg. Ølet Ekte kloster slo alle belgiere og de fleste norske og tok andreplassen. Dette er et svært smaksrikt øl med malt fra både korn og hvete og har høy alkoholprosent og. Høy vørterstyrken gir fyldighet, en kraftig maltsmak og sødme. Vi får den ikke helt til å passe med julematen og bestemmer oss for å gå for en ekspertuttalelse. Christian ler.

– Det første som slo meg var at lukten minnet meg om de røde zoo-apekattene fra godteriprodusenten Malaco.

– Tusen takk for det, utbryter Finn Erik Blakstad, fra der han rydder bak bardisken.

– Men hva kan man spise til denne?

– Denne kan fint byttes ut med en dessert, mener Christian. 

En gave til Moss

Det siste ølet vi tester er Mossepilsen. Finn Erik har brygget denne som en gave til Moss, derav navnet, og han mener denne passer best til julematen. Panelet er ikke helt enige.

– Den har de klassiske trekkene til en pils. Den er lettdrikkelig, men smaken er litt mer spennende enn typisk dansk og tysk butikkpils. Så hvis du vil ha noe som er litt mer spennende men ikke overveldende så er dette et godt valg. Men til julematen blir den litt kjedelig, mener Christian og får støtte av flere.

– Jeg tror denne blir veldig god til sommeren i solveggen, sier Victoria og de andre sier seg enig i det. 

Dommen

– Alle har et litt typisk smaksbilde for sin sjanger, men man merker at de prøver å få smaken et par knepp mer spennende enn hos butikkøl, er Christians totaldom.

Vi kåret tre vinnere av øl som passet til julemat: Belgisk Wit fikk terningkast 6. Den smaker rett og slett fantastisk til ribbe og annen fet mat. Misteltein balanserte julematen godt og opprettholder dermed terningkast 5, som den også fikk i Nettavisens juleøltest. Vi gir samme poengsum til Ekte Kråke som passer bra til laks, rakfisk eller kun som kosedrikk. Mossepilsen tror vi blir en vinner i solveggen.

Vi testet disse ølene fra Ekeby gårdsbryggeri
Testpanelet som testet juleøl

Vårt profesjonelle alibi for testkvelden er Refsnes Gods egen restaurantsjef. Christian Jørstad er utdannet servitør og kokk og har jobbet chef, soussjef og kokk på renommerte kjøkken som Køl, Jeløy radio og Happolati og som bartender på Cocktail by Rangur Madur og baren Teateret i Kristiansand. Han er like glad i øl som i vin og er opptatt av at drikkevarene skal passe godt til maten. Resten av panelet er ikke eksperter, men dekker et bredt spekter av preferanser. Victoria Anette Gjellan er invitert inn som ivrig ølentusiast. Hun liker best øltypene pils og lager og er storbruker av appen “Untappd”. Fotograf Bettina deltar også i panelet. Hun elsker IPA, sier hun er en av Ekeby gårdsbryggeris største kunder, og har selv erfaring som ølbrygger. Tomas Friberg sverger til øl fremfor vin og da gjerne pils eller hveteøl. Frode Spange er med som sjåfør, men får smake og spytte. Av smakspreferanser drikker han alt fra Belgisk trappistøl til IPA og lette sommerøl. Selv er jeg (Inger Marie) vinentusiast, men går ikke av veien for en øl heller. Og da velger jeg gjerne de mørke og fyldige eller de lyse og lette.