Solenergipionerer på taket av Moss

Ecosol, med Jon Ola Pedersen i front, er et av Norges ledende solenergiselskaper og satser nå på solenergi for næringsbygg.
Ecosol, med Jon Ola Pedersen i front, er et av Norges ledende solenergiselskaper og satser nå på solenergi for næringsbygg.

På Høyda, i den gamle skofabrikken, finner vi Ecosol. Solenergiselskapet som var først ute med å satse på integrerte solcellepaneler her til lands og alt tyder på at det raskt voksende firmaet går en svært lysende fremtid i møte.

Tekst og foto: Inger Marie Spange

 

Selv om selskapet ble etablert for kun fem år siden, er mosse--firmaet Ecosol nå et av Norges ledende solenergiselskaper og omsatte for 43 millioner i 2023. 

– Min partner og jeg jobbet med solcellepaneler i et annet selskap, men fant ut at vi ville starte for oss selv. Det som virkelig fanget vår oppmerksomhet var bygningsintegrerte solcellepaneler, der du får solceller og tett tak i samme produkt. Slike paneler er et mer komplekst produkt og krever mer tverrfaglighet både innen prosjektering og installasjon. Det appellerte veldig til oss, forteller daglig leder Jon-Ola Pedersen.

Solceller og full takrenovasjon

Selskapet, som har vokst fra 2 til 16 ansatte, er opptatt av kvalitet i utført arbeid og har et motto om å ‘utføre jobben som om den var på vårt eget hus’. Ecosol er nå en takentreprenør som tilbyr totale rehabiliteringer av tak.

– Ingeniører, prosjektledere, snekkere, blikkenslagere og elektrikere er nå ansatt her. Samt at vi har fullt blikkenslagerverksted. Uansett om jobben innebærer solceller, blikk, treverk eller takstein, så trenger du kun å forholde deg til oss. Dette gjør det enklere for kundene våre og skaper en bedre opplevelse gjennom hele prosessen, sier han. 

Halvert seg i pris

Mange tenker nok at det å investere i solcellepaneler kan være en kostbar affære.

Men tradisjonell solcelleinstallasjon har falt over 50% i pris de siste 6 månedene.  – Viktige faktorer å ta med i beregningene om man vurdere solceller er at investeringen betaler seg over tid med reduserte strømkostnader og økt eiendomsverdi. Stømutgiftene blir også mer forutsigbare, noe som er behagelig, mener Jon-Ola. 

– En undersøkelse viser at energibesparende tiltak på hus, nå trumfer beliggenhet hos de som er på husjakt. Og eiendomsverdien stiger tilsvarende investeringen.  

Satser på næringsbygg

For de som vil investere i solenergi for næringsbygg finnes det gode støtteordninger i tillegg til at prisene nå er svært gunstige. 

– Prisen på 1 kWt strøm på fra et solcelleanlegg på et næringstak er rundt 30 øre. Det er vesentlig mindre enn en kWt man kjøper fra nettet. Har du et stort energiforbruk, er dette virkelig en god investering. Nå er nedbetalingstiden på store anlegg helt nede i fem år. Solceller gir ikke bare en økonomisk avkastning, du får også en høyere energiklasse på byggene. 

Ecosols satsingsområde er nettopp derfor næringsbygg med flate tak.

– Vi skal angripe det markedet, sier han ubeskjedent.

Vi kan absolutt si at fremtiden ser lys ut for Ecosol, som ønsker å være en langsiktig partner for sine kunder og vil jobbe tett med lokalbedriftene her i Moss for å finne de beste energiløsningene.