En reise Vansjøs hemmelige rike

Øyvind Martinsens nyeste bok får du muligheten til å dykke inn i Vansjøs verden

Vansjø, Østfolds stolthet og en skjult naturperle, har lenge ventet på å bli oppdaget av eventyrlystne sjeler. Med 25 mil med forlokkende strandlinje og et overflødighetshorn av uutforskede områder, har innsjøen lenge vært et mysterium for mange. 

Tekst: Inger Marie Spange Foto: Øyvind Martinsen

I naturfotograf Øyvind Martinsens nyeste bok får du muligheten til å dykke inn i Vansjøs verden, en billedskjønn nærtur som avdekker noen av de ukjente perlene som denne innsjøen kan by på. Forfatteren deler sine første minner fra derfra. 

– Jeg var 11 år da jeg, kun sammen med hunden min, overnattet ute i Vansjø, sier han. Fire år senere begynte han med naturfotografering. 

– Utstyret var dårlig, men ånden var sterk. I dag er utstyret topp, og ånden enda sterkere, smiler han.

En naturfotografs reise

Gjennom årene har Martinsen reist til fjerne og eksotiske steder, publisert bøker og fotografiene hans er blitt anerkjent av store publikasjoner over hele verden. Likevel var det alltid Vansjø som inspirerte ham og som var hans springbrett til større ekspedisjoner. For Martinsen har vært på lange padleturer i Canada og Alaska, på klatreekspedisjoner i Norge og på flere kontinenter

– Jeg har også bodd i Panama, Mellom Amerika, og utforsket regnskogene der på utallige ekspedisjoner. Å være ute blant elementene i årevis former en som person, og man utvikler en forsterket årvåkenhet., mener han.

Vansjøs skjulte skatter

Vansjø, med sitt unike og varierte dyre- og fugleliv, har mye å by på og boken tar deg med på en reise gjennom historien til livet ved innsjøen, fra gamle dager og frem til i dag. 

– Du vil oppdage fascinerende fakta, historier og tips om jakt, fiske, naturfotografering, klatring, padling og moderne friluftsliv i Vansjøs omgivelser. Gjennom de 144 bildene i boken, som spenner over alle årstider og fra luftfoto til nærbilder, vil du oppleve Vansjøs skjønnhet på en unik og engasjerende måte, forteller Martinsen som tok alle 

luftfotoene gjennom flere helikopterflyvninger, der helikopterpilot Truls Andersen fra Moss satt bak spakene. 

– Å se Vansjø fra luften gir et annet perspektiv enn fra bakkenivå, sier han. 

En invitasjon til opplevelser

“Vakre Vansjø” appellerer ikke bare til lokalbefolkningen, men også til alle som har en kjærlighet for naturen og ønsker å oppdage en av Norges vakreste innsjøer.

– 25 mil med strandlinje gjør den til et eventyr med små oppdagelsesferder innen rekkevidden av en dagstur eller over flere dager. Boken har også turforslag og kart over Vansjø. I tillegg til mine egne tekster har jeg også tatt med noen historiske tekster av Ivar J. Hauge fra Våler. Det er totalt 144 bilder som tar deg med på en reise gjennom denne vakre innsjøen, og viser Vansjø sett fra luften, til lands og til vanns gjennom alle årstidene, sier Martinsen 

Flere års arbeid

Øyvind Martinsens bok om Vansjø er et resultat av mange års dedikasjon og kjærlighet til området. 

– Å lage en bok om Vansjø er ikke akkurat et helgeprosjekt. Det tar lang tid å ta nok gode bilder på forskjellige lokasjoner. Hovedvekten av bildene er tatt de senere år, men det eldste bildet i boka er fra 1983, røper naturfotografen.

Nå kan du også bli med på reisen og oppdage Vansjøs skjulte skatter gjennom Øyvind Martinsens linse. Boken vil ikke bare gi deg et dypere innblikk i innsjøens mangfoldige natur og historie, men den vil også vekke bevissthet rundt viktigheten av å ta vare på denne fantastiske juvelen til fordel for både mennesker og natur. 

Øyvind Martinsen er friluftsmann og fotograf. Han har utgitt flere bøker med bilder fra Vansjø.