Mossinger foretrekker Høyda

Finn trekker frem den nye klatreparken som en av de mange gode ting som skjer på Høyda.
Finn trekker frem den nye klatreparken som en av de mange gode ting som skjer på Høyda.

– At mossinger liker det varierte tilbudet av butikker og bedrifter her på Høyda, er helt tydelig, sier Finn Grønseth, daglig leder i På Høyda midt i Moss og Høyda Utvikling. 

Tekst og foto: Inger Marie Spange

 

Bakgrunnen for utsagnet, er en nylig undersøkelse gjennomført av Moss Avis. 

Grønseth jubler over de gode resultatene Høyda får.

– I denne undersøkelsen sier 44 prosent av respondentene at de foretrekker å handle her.

Han mener at årsakene til populariteten kommer av det store spennet av tilbydere, samt den praktiske tilgjengeligheten.

  På Høyda finner man et mangfold av butikker og tjenester, som gir kundene muligheten til å utføre mange ærend på ett sted.  I tillegg har vi Lilleeng Helsepark med sine nærmere 60 forskjellige helsevirksomheter, Norges største samling av helse, utenfor sykehus. 

– For å skape god stemning og sveise beboere sammen, arrangerer vi for å nevne noe; kundekvelder, Bilfestival og Høyda-dager som tiltrekker seg mange besøkende.

Selv om Høyda slår sentrum i undersøkelsen, anser han likevel 

ikke Høyda for å være en konkurrent til sentrumstilbudene. Men han mener at Høyda vil for all framtid være det store handelssenteret i Moss. 

– Vi har ulike styrker og tilbud, og begge områdene kan eksistere side om side og komplementere hverandre, mener han og trekker frem det fine kultur og restauranttilbudet som sentrum kan skilte med. 

– Vi heier på sentrum, og bidrar gjerne med tiltak som sammen styrker både sentrum og Høyda, for eksempel med en langt bedre offentlig transport mellom Høyda, jernbanen og sentrum.

Stopper på veien

– For mange ligger Høyda langs den daglige reiseveien, og dermed er det et naturlig sted å legge handelen. Jeg kjenner til flere som pendler til Oslo med bil og som velger å stoppe innom Høyda, når de er på vei hjem til for eksempel Fredrikstad eller Sarpsborg. Få eller ingen av disse ville valgt å handle i Moss sentrum. Da er det fint at vi på Høyda tar godt vare på dem, sier Finn

Alt du trenger på ett sted

Høyda er også et naturlig handelsområde for folk fra nabokommunene. 

– Nettopp fordi det er så enkel adkomst til butikkene og kun 2 minutter fra E6. I tillegg er det et stort og godt utvalg, med syv dagligvarebutikker, flere bensinstasjoner, vinmonopol og en rekke butikker og varehus. Her du alt du trenger, på ett og samme sted, sier Nathalie Engebretsen, prosjektleder i På Høyda midt i Moss.

Gratis parkering er viktig

Hvis man ser på omsetningstallene, er – ifølge Moss Avis – Høyda det største handelsområdet i hele Østfold. Populariteten skyldes delvis suksessen til Rygge storsenter, alle bilbutikkene og tilstedeværelsen av flere store varehus og en miks av små butikker og bedrifter. 

– Rygge Storsenter alene omsatte for nesten en milliard i fjor.  I tillegg tilbyr vi gratis parkering her, noe som gjør det enda lettere å legge handleturen hit, mener Finn.

– Snart kommer også et nytt klatresenter i Varnaveien, designet av Snøhetta. Fortsatt mangler vi butikker med utvalg vi i dag ikke finner på Høyda. Vi jobber aktivt for å få slike på plass. Det er bare å ta kontakt!

7 000 beboere

Høyda står foran stor utvikling. 1.500 til 2.00 nye boliger skal bygges. Bydelen vil på sikt ha nærmere 7 000 mennesker som bor der og mange av disse jobber på Høyda.  Bare innen handel arbeider det i bydelen i dag ca 3.000 personer. 

– Det gir gode skatteinntekter for Moss kommune presiserer Finn.

Foreningen Høyda Utvikling

Gårdeierne på området vil bidra til at Høyda skal bli en levende bydel, med et attraktivt bomiljø. 

– Derfor har de også i 7-8 år finansiert Handels- og Næringsforeningen På Høyda midt i Moss, sammen med medlemskontingent fra over 70 medlemmer i bydelen.  Vi får ingen støtte fra kommunen, sier han og sikter nok til at andre, tilsvarende foreninger får nettopp det.

– Vi ser en lys fremtid for Høyda og vi i Høyda utvikling og i På Høyda midt i Moss vil fortsette å jobbe videre med å styrke området og handelstilbudet her, avslutter Grønseth som er svært optimistisk på Høyda-områdets vegne.