Lag ekte italiensk vin på Høyda

341670245_3108240429474614_288923224091185311_n (6)

– Å ta deg med på hele reisen, fra innhøsting av den søte druen og gjennom de ulike stadiene, helt til vinen havner på vinflasken, er vår visjon, sier Luca Pennesi.

 

Tekst: Inger Marie Spange Foto: Pennesi vin

 

Fra jeg kom til Norge og til nå, har jeg sett at interessen for vin og vinkultur har steget enormt, forteller Luca Pennesi, som i 2015 begynte å produsere vin for hoteller, restauranter og for salg på vinmonopolet. Pennesi vin er nå Norges største vinprodusent. 

Pasjon for mennesker og kunnskapsdeling

I møte med vininteresserte mennesker fikk Luca en pasjon for skapende vin­verksteder. Et sosialt sted der alle som vil, kan lære vinproduksjon ’hands on’. Det vil si at du gjør nesten alt vinmakeri-arbeidet selv. 

– Vi ønsker å gi innblikk i hvilket arbeid som ligger bakom vinflasken og hva innholdet består av. En flaske vin få en helt annen betydning når du følger hele prosessen. En vin er som et barn, du må passe på og leie det i hånden helt til den er ferdig utviklet. Deltagerne blir ofte overrasket og får en “wow”-følelse når de får innblikk i produksjonen og tester vinen underveis. Å møte mennesker, fortelle om mitt hjemland, dele min kunnskap om vinproduksjon og å skape et sosialt senter for vinmaking, det er min pasjon, sier han. 

Vinlaging i Moss

– Nå kan alle mossinger komme til Tor Sørnes vei 20 for og lage sin helt egenproduserte vin, sier Kristin Spydslaug som driver vinmakeriet sammen Luca.

– Om du kommer sammen med kjæresten, vennepar eller hele vennegjenger, så kan du produsere og designe din egen vin gjennom vårt vinlagingskurs som strekker seg gjennom et helt år.

Kursdeltagerne bestemmer selv hvilke druer de ønsker å ha i sin produksjon og du kan produsere alt fra rød-, hvit- og rosévin til bobler. 

Velger selv metode og druer

– Sammen med Luca så finner deltagerne ut av hva slags produksjon de ønsker, type druer, type metode, om de ønsker å ha det på stålfat, eikefat eller leirkrukker. Når rammeplanen for produksjonen er satt, venter vi til de italienske druene modnes i september. Når rundt 20 tonn modne druene er klippet, fraktes de rett inn på kjølekonteinere og så er de her to dager senere.

 

kverning druer

Kverning, pressing og omstikking

– Alle som deltar på kurset, inviteres opp hit når druene ankommer Norge. Kursdeltagerne plukker da sine egne kilo med druer og kverner disse ved hjelp av manuelle håndkverner under veiledning av Luca. Deretter starter fermenteringen. Det vil si at sukker skal bli til alkohol, en prosess vi følger her. Når det er tid for å fjerne skallet fra vinen, så inviterer vi til neste steg som er pressing. Da er de med og håndpresser på et kurs sammen med Luca. Så gjør vi det samme for omstikking, når vi skal fjerne bunnfall og for eksempel overførsel til eikefat, forklarer hun.

Prøvesmaking

– Så starter prosessen med prøvesmaking. Deltagerne prøvesmaker rundt hver annen måned, frem til de er fornøyd med vinen som ligger på fatene. Deretter flaskes vinen og får påført en unik etikett før de er klare til å tas med hjem.

– Det har blitt et veldig populært kurs og prosjekt som vi har her hos oss, og som vi har påmelding til en gang i året. Påmeldingen startet i februar og varer frem til mai. Så det er bare å ta kontakt, oppfordrer Kristin.

 

Lag vin i Moss

Italiareiser

– Vi arrangerer også turer for privatpersoner og for firmaer. Siden Luca er Umbria har vi hatt hovedbasen der. Men de neste to årene skal vi også arrangere reiser til ulike regioner, sier Kristin.

– Dette er turer som går fra fredag til mandag. Vi er innom vinsmaking, god mat, og vi forsøker å gi et innblikk i stedets vinproduksjon tilpasset den årstiden vi reiser. Er vi der i september, så er vi med på høsting av druer. Er vi der i mai, så ser vi hvordan stedet og rankene utvikler seg, forklarer Luca.

– Disse reisene har vært helt fantastiske. Der har jo Lucas kontakter hatt mye å si. Vi har hatt fem turer i år og fått veldig gode tilbakemeldinger på dem alle. Det sier jo også sitt at mange av deltagerne, har reist med oss flere ganger. Noen ble med på hele tre turer i fjor, sier Kristin.

– Den sosiale delen er veldig viktig for oss, for det er en del av den italienske kulturen. Som vi sier i Italia, god vin, god mat og gode venner. Det er det alt handler om, sier Luca.

357997964_626108079483065_250394491120327073_n (4)
luca og kristin

Vinmakeriet i MOSS

Luca Penessi og Kristin Spydslaug driver vinmakeriet sammen og ønsker å løfte nordmenns kunnskap om vin. De lar deg følge hele prosessen, fra druene blir høstet til vinen blir tappet på flaske. Du gjør jobben selv, med grundig veiledning av erfarne vinmakere.

Priser: En tønne vin har en fast kostnad og deles på antall personer som deltar på produksjonen. Betaling fordeles over 12 måneder. Prisene ligger på kr 550 og oppover..