Råde Bakeri:

90 år med godt håndverk

Tre kjappe:

Hva er din favoritt på menyen?

– Foccacia med kylling. Hvis vi snakker om bakverk er det kanelknuter.

Hvilke tre ingredienser må du alltid ha hjemme?

– Jeg er ganske enkel i kosten og veldig glad i brødskiver, så her må jeg nesten svare melk, egg og brød.

Hva er din beste restaurant eller kaféopplevelse?

– Det må være da jeg spiste hjemmelaget italiensk is på en bitteliten familierestaurant i den italienske byen La Speza. Den var helt fantastisk.

Leder av en generasjonsbedrift, Linda Fredriksen

Mye har forandret seg siden en ung Ole Fredriksen startet opp Råde Bakeri i et lite kjellerlokale for 90 år siden. Fokuset på kvalitet og faglig dyktighet er imidlertid det samme den dag i dag.

Til tross for at klokken så vidt har passert 10 begynner lokalene til Råde Bakeri på Rygge Storsenter og fylles opp.

Utenfor de store panoramavinduene skinner solen fra en nær skyfri himmel.

Inne i det luftige og lyse lokalet lukter det av ferskt bakverk og kaffe. Lyden av prat og latter blander seg til en behagelig summing mellom bordene.

– Avdelingen her på Rygge Storsenter er en av våre største og mest populære, forteller Linda Fredriksen og ser utover de 110 sitteplassene i kafeen.

Barnebarnet til Ole Fredriksen leder i dag Råde Bakeri sammen med faren Per Fredriksen og søsteren Anette Dingtorp. Linda har ansvaret for bakeriets ti butikker, mens Per på 75 styrer produksjonen i lokalene i Gamleveien i Råde. Søsteren Anette deler tiden sin mellom å være HMS-ansvarlig og å jobbe ute i butikk.

Selv om Råde Bakeri ble solgt til Nærbakstkjeden i 2014 er det med andre ord fortsatt familien Fredriksen som sitter i førersetet. Familien har forøvrig fortsatt en mindre eierandel i bakeriet.

Råde Bakeri På Rygge storsenter
Råde Bakeri På Rygge storsenter på Høyda i Moss har mange bakervarer

Inne i det luftige og lyse lokalet lukter det av ferskt bakverk og kaffe

Utvidet tilbud

For de fleste er Råde Bakeri synonymt med velsmakende kaker og bakevarer. Disse er selvfølgelig fortsatt på plass, men siden 2016 har man utvidet menyen ved flere av utsalgsstedene med blant annet sunne salater, pizza og varmmat.

Er det noe som er ekstra populært?

– Napoleonskake går aldri av moten, det selger vi utrolig mye av. Foccacia med kylling er også populært. Når det gjelder varmmat er det mange som bestiller Rådeburgeren med 100% kjøtt, forteller Linda.

Mange dyktige ansatte

Familien din har drevet Råde Bakeri i 90 år. Hva betyr det for deg å være en del av denne historien?

– Det er klart at det betyr mye. Bakeriet har jo vært en viktig del av livet mitt helt siden jeg ble født. Da jeg var liten bodde vi over lokalene i Mosseveien og jeg var alltid med foreldrene mine på jobb. Da jeg var 18 år ble jeg butikksjef for avdelingen på Torvbyen og siden har det gått slag i slag. Det blir jo på mange måter et livsverk og noe man lever og ånder for, sier Linda Fredriksen.

Til tross av den lange og stolte familiehistorien er Linda imidlertid mest opptatt av å trekke frem bedriftens mange dyktige ansatte og bakeriets lokale tilknytning.

– Råde Bakeri er en lokal håndverksbedrift hvor alle våre 125 ansatte jobber sammen mot et felles mål. Hos oss er alle like viktige og en del av samme team. Vår styrke er den lokale forankringen og vår faglige dyktighet, avslutter Linda Fredriksen.

 

Av Vegar Johansen (tekst) og Ingeborg Ø. Thorsland (foto)