Lærling på Ro: Ufordringer inspirerer meg

Kokkelærling på Ro

Med interesse for matlaging helt fra barnsben av ble det et naturlig valg å søke seg inn på Restaurant- og Matfag ved Kirkeparken videregående skole. I dag finner 19 år gamle Jørgen Helgesen inspirasjonen til å strekke seg etter nye ferdigheter som lærling ved kjøkkenet til restaurant Ro på Høyda.

Tempo

Når man åpner døren og går inn i restauranten, vil man befinne seg i et åpent og elegant lokale. Selv om lyset oppleves som lett dempet fremstår stedet som lyst og trivelig, og man føler raskt på en behagelig atmosfære. Ved restauranten Ro er det da også ro man får. På kjøkkenet er det derimot mer fart.

– Det om kanskje overrasket meg aller mest når jeg begynte her er det høye tempoet, og helt i starten var det litt slitsomt å henge med, sier Jørgen og fortsetter, men i dag føler jeg at jeg både arbeider og leverer i samme tempo som de andre.

 

Midtveis

Jørgen har i dag vært i restauranten i et år, noe som betyr at det gjenstår ett år av lærlingeperioden. Selv om tittelen hans er lærling føler han allikevel at han er en viktig del av staben.

– Det er spennende å få lov til å tilberede retter som skal ut i restauranten, og når tilbakemeldingene er gode blir jeg inspirert til å prestere enda bedre neste gang.

Mestringsfølelsen har blitt en viktig del av å det å arbeide som kokk. Jørgen synes det er viktig å hele tiden ha nye mål å strekke seg etter.

– Da jeg begynte her var for eksempel pizzaovnen en liten utfordring å mestre, men etter ett år behersker jeg det jeg skal kunne her på kjøkkenet.

 

Arvet interesse

Det er lett å forestille seg at en kokkelærling raskt blir den som også lager maten hjemme, men det er ikke nødvendigvis slik.

– Hjemme er det ikke bare jeg som lager mat. Min far er veldig glad i å være på kjøkkenet og han er nok litt av årsaken til at jeg har fått denne interessen. Så det blir ofte til at vi hjelper hverandre og lager maten sammen.

Interessen for matlaging har vært der hele tiden. Men på ungdomsskolen skjøt interessen fart, og dermed var han aldri i tvil om hvilken retning studieårene skulle ta.

 

Veien videre

Han gikk på Restaurant- og Matfag ved Kirkeparken i to år. Til sammen tar det fire år å bli ferdigutdannet. Jørgen har planen for veien videre klar.

– Når jeg er ferdig her tenker jeg å ta et påbygningsår så jeg har noe å falle tilbake på, om jeg av en eller annen grunn skulle bli lei. Jeg blir nok ikke det, men synes det er viktig å ha det i bakhånd. Han tenker seg litt om, og fortsetter,

– Senere vil jeg jo gjerne til Oslo og jobbe der, siden det er så mange flere restauranter i hovedstaden. Der skjer det også flere ting.

 

Spennende mat

Jørgen er heller ikke fremmed for å dra over landegrensene som nyutdannet kokk. Både Italia og Frankrike har en matkultur han finner spennende. Ro har for eksempel Italiensk pizza på menyen og han synes det er en morsom arbeidsoppgave.

– Vi reiste til Paris da jeg var mindre og jeg syntes maten vi spiste der var veldig god.

Han innrømmer at favorittene på Ro er hamburgere og pizza, men spiser gjerne en av de andre gode rettene man finner på menyen.

Drømmen

Stjernekokker i dag har fått status som helter i samfunnet, men det er ikke de han ser opp til.

– Selvsagt har jeg sett litt på programmer som Truls à la Hellstrøm og andre matprogrammer, men i den grad jeg ser opp til noen må det være kokkene jeg jobber sammen med her. De gir meg lyst til å bli bedre slik at jeg kan levere på deres nivå, eller kanskje enda bedre. Jørgen smiler.

– Drømmen min er i alle fall å en dag bli kjøkkensjef, aller helst på mitt eget kjøkken, avslutter han.

 

Om å bli lærling:

For å få fagbrev som kokk eller ernæringskokk må du ha fullført og bestått en yrkesfaglig utdanning ved videregående skole. Utdanningen består av to år på skole og 2 år praksis i bedrift. Det første året går du restaurant- og matfag ved vgs.