Sam fikser det meste

Sam fikser det meste på Høyda i Moss

– Når jeg får en ting som er helt ødelagt, og klarer å fikse den, det gir meg energi og glede og gjør at jeg trives i jobben min, sier Sam Salman Usman, bedre kjent som Sam Fikser.

– Veldig mange vet ikke om alt jeg kan fikse her, sier Sam, innehaver av butikken og reparasjonsverkstedet Sam Fikser på Rygge Storsenter.

Sam begynte å jobbe ved siden av skolen allerede da han var ni år, med å sveise vindusrammer og dører. Så fikk han jobb med å sy nye trekk til bilseter. Deretter gikk han over til skreddersøm. Etter det sydde han store partytelt, før han han ble bussjåfør. En allsidig mann, altså.

Klær, bager og ryggsekker

Da Sam kom til Norge begynte han å hjelpe en annen syrer som drev en tilsvarende butikk.. Ved siden av studerte han bilmekanikk i flere år, men syntes akkurat det ble litt vanskelig, så i 2017 startet han for seg selv. På en hylle under taket står det sko på rekke og rad som venter på å en runde i industri-symaskinen eller å få reparert en hæl. Han viser meg en ryggsekk som må være fra 60-tallet, eller der omkring.

– Her byttet jeg glidelås og reparerte mange hull og andre skader. Noen har arvet denne og vil ha den reparert, sier Sam som selv selger alt fra vesker og bager til bukseseler.

I ulike hyller ligger det bukser, jakker og andre klær som venter på nye glidelåser, knapper eller å få tettet et og annet hull.

– Hva er det rareste du har fikset?

– Å det er så mye. En gang reparerte jeg en tallerken med en tegning på. Den var blitt delt i to. Jeg limte den, og den ble ganske bra, synes jeg, sier han før han løper av gårde for å ta imot en kunde som trenger å få slipt opp en nøkkel. Etter to minutter er den ferdig.

En nøkkel til nesten alt

Veldig mange av oppdragene er nettopp nøkkelsliping eller gravering.

– Det mange ikke vet, er at jeg kan stille om sylindere også, slik at de kan passe en og samme nøkkel.

– Så jeg kan ringe deg hvis jeg låser meg ute?

Sam ler. – Ja, jeg kan nok klare å fikse det, men systemlåser får jeg ikke stille om på.

Han bytter ofte ledninger i gamle lamper, slik at de passer til nye støpsler og ledlys.

– Har du merket at folk har blitt flinkere til å reparere, i stedet for å kaste?

– Ja, og jeg reparerer mange sko. Jeg fikk mange kunder etter at skomakeren på Jeløya la ned, for han anbefalte meg.

Kalesjer og klokker

En leverandør stikker hodet innom og leverer en eske og en gummiplate med riller.

– Den er til skosåler, forklarer Sam.

– Noe mer du kan fikse?

– Jeg syr kalesjer og presenninger og jeg bytter batterier i armbåndsur.

– Noe du ikke har fikset?

– Jeg har veldig lyst til å reparere gamle veggur. Ikke alle er så kompliserte og jeg tror jeg skulle klart å finne ut hvor feilen er, og reparert den, ved å få sitte og se litt på urverket, avslutter Sam Salman Usman, som må avbryte for å ta imot nok en kunde. Denne gangen er det en sko som skal bli fikset.