Gira på bil

Victoria Lersbryggen Finstad (23) har alltid likt biler og da hun traff sin bilinteresserte samboer, fikk hun også åpnet øynene for hvor gøy det er å skru. Nå har Victoria fått fast stilling som bilmekaniker ved Sullands merkeverksted for BMW.

Tekst og foto: Inger Marie Spange

Victorias plan var å bli ingeniør og studerte dataelektronikk, til hun møtte sin BMW-frelste samboer og oppdaget sin lidenskap for bilmekanikk. Det som begynte som en hobby og felles interesse har nå blitt et fast levebrød. 

– Jeg ville heller jobbe med biler og mekanikk og tok bilmekanikerlinja, sier Victoria om beslutningen som førte til fagbrev i juni og fast stilling på Sullands BMW merkeverksted. Nå kan Victoria lære bort et og annet triks til samboeren også. 

– Det hender, ler hun. 

Som å bygge Lego

Victoria forklarer at det er nysgjerrigheten som driver henne. 

– Dette er litt som å bygge Lego, bare mer avansert og med større deler. Det er spennende å løse problemer og få en stor gjenstand som veier over ett tonn til å fungere. Den tilfredsstillende følelsen av å mestre utfordringer og få bilen til å fungere igjen gir meg en "Yess-følelse". Det er det som gjør yrket så gøy.

Bakgrunnen som dataelektroniker gir henne noen fordeler som bilmekaniker. 

– Jeg har iallfall en god forståelse for hvordan spenning og strøm virker, og moderne biler er i stor grad er avhengige av data og elektronikk.

Velkommen i miljøet

Da Victoria begynte på bilmekanikerlinjen, ble hun godt tatt imot av sine mannlige medstudenter. 

– Det er klart, det er mye kødding, så det må du tåle. Som oftest var det ikke noe problem. Fordelen var kanskje at jeg var tre år eldre enn gutta, siden jeg hadde tatt utdannelse fra før. Det var også ei annen jente der, så jeg var ikke alene, forteller Victoria som synes det er gøy at flere og flere jenter er gira på å prøve seg på bilmekanikeryrket. 

– Jeg har fått høre at dette yrket ikke passer for meg, men ikke la andres meninger styre hva du skal bli, eller tro at du ikke kan fordi du er jente, oppfordrer hun men erkjenner at det finnes fordeler og ulemper for jenter i bransjen. 

– Fordelen er at jeg har små hender og er ganske smidig så jeg kommer lettere til på trange steder. Like sterk som gutta er jeg ikke, men er det noe jeg ikke klarer, får jeg alltid hjelp.

victoria9

En fremtid i bransjen

– Jeg liker å feilsøke etter elektroniske problemer, svarer Victoria, når jeg spør hva som er de morsomste oppgavene.

  Jeg synes også det er gøy å ta servicer. Selv om tyngre jobber kan være en ulempe for meg, liker jeg utfordringer som å bytte motor i en bil, men det er noe jeg gjør på fritiden. 

Bilmekanikeryrket byr ikke bare på varierte arbeidsoppgaver, men også flere muligheter for videreutdanning og karriereutvikling. 

– Du kan gå gradene som tekniker, ta teknikerkurs, eller bli Eu-kontrollør, bli verksmester eller ingeniør. Du kan også gå fra lette til tunge kjøretøyer. Men først gleder jeg meg til å lære alt jeg kan lære hos Sulland BMW Moss, avslutter Victoria Lersbryggen Finstad, som er et levende eksempel på at bilmekanikeryrket også kan være et spennende yrkesvalg for jenter, så vel som for gutter.