Setter kvinner i førersetet

POLSTAR

Tre jenter som kan bil ved Polestar på Høyda i Moss

– Det er jo ganske gøy å vise kundene at jeg har ganske så god peiling på det jeg driver med, humrer Bettina Bø Fossum, produktspesialist ved Polestar i Moss.

De tre jentene på Polestar har virkelig peiling på biler. Ikke bare har de lært alt som er å vite om Polestar, men de kan også mye om andre merker. Ofte til kundenes overraskelse. 

– Vår jobb handler også om å kunne sammenligne med andre bilmerker. For ofte spør kundene om hvordan denne bilen er i forhold til den de er vant til eller noe annet de har prøvd før, sier Camilla Liahaugen, salgssekretær ved Bilbutikk 1 og produktspesialist på Polestar. 

– Jeg har prøvekjørt nesten alt, tror jeg, kommenterer Bettina, som har fagbrev som helsearbeider, men som heller ville inn i bilbransjen. – Jeg ønsket å jobbe med noe jeg brenner for. Jeg er jo nærmest født inn i dette, siden pappa driver et lastebilfirma, og jeg var med ham på jobb og inn i verkstedet.

Viktig med godt førsteinntrykk 

Camilla er utdannet kokk og servitør, men også hun fikk vekket sin interesse for biler i tidlig alder. – Jeg har vært mye i garasjen og drevet mye med skruing helt fra jeg var liten. Jeg har alltid vært interessert i sånne ting, mye skruing. Hun synes det beste med jobben er å holde den sosiale kontakten med kundene. 

– Å kunne gi dem det lille ekstra de trenger for å få en god dag og en best mulig opplevelse. Jobben min er ikke så stor, jeg serverer kaffe, prater og sender kundene inn til Bettina eller Ulricke. 

– Du er jo førsteinntrykket når folk kommer hit. De første sekundene er med på å skape kundenes opplevelse av butikken og miljøet her. Du har en like viktig jobb som oss, sier Ulricke Harveg Arnesen, produktspesialist ved Polestar. Hun har tidligere jobbet på tannlegekontor og som ballettdanser. Interessen for biler kom med jobben. 

– Det er veldig gøy og ekstra morsomt å hevde seg som kvinne i denne bransjen.

Tre jenter ved Polestar på Høyda i Moss

Vinn-vinn med jenter 

95 prosent av søkerne var kvinner da Polestar utlyste stillingene, men at de ansatte tre var en tilfeldighet, mener Ulf Petter Pedersen, Space manager ved Polestar i Moss. 

– Jeg er mer opptatt av personlighetstyper, som at de er utadvendte og ikke så redd for å tabbe seg ut. Når det gjelder produktopplæringen, er den lik for absolutt alle her. Polestar har et veldig bra system med webtrening, med videoer, kurs, spørsmål og eksamener. 

– Hva er fordelen med å ha kvinner i bilbransjen?

– At markedet responderer positivt. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra kunder som syntes det var fint å få bilen utlevert av en jente, og attpåtil en jente som kunne såpass mye om produktet. Mange blir overrasket når noen kan mer om biler enn dem selv, og når det da i tillegg er en dame, er det bare positivt. For oss har dette bare vært en vinn-vinn-situasjon.

Gøy å imponere 

De tre imponerer gjerne kundene med kunnskapene sine. 

– Når kunder tror jeg ikke kan svare, er det ekstra gøy å vise dem at jeg kan det. Vi har ganske god peiling på dette, sier Ulricke. 

– Det beste med å være en jente i bilbransjen er at ingen forventer at vi kan så mye. Så det skal ikke så mye til for å imponere, kommenterer Camilla og høster unison latter. 

De tre oppfordrer jenter til å ta kontakt med dem når de står på stand på bilfestivalen. 

– Det er bare gøy når jenter stiller spørsmål, sier Ulricke. 

– Ingen spørsmål er for dumme. Som kvinne har jeg opplevd å få dårlig behandling av mannlige bilselgere. Det virket som om de nedvurderte meg og plasserte meg i en bås. Så en av tingene jeg brenner for, er å gi god service til alle. Og be om prøvekjøring. Det er ikke bindende, legger Bettina til.

Blir i bransjen 

– Er det Polestar som er bilfavoritten, spør jeg, og de tre ser på hverandre. 

– Jeg hadde aldri kjørt elbil før jeg kjørte Polestar, men jeg synes den er fantastisk god å sitte i og kjøre, mener Ulricke. 

– Det er en av de beste elbilene, bifaller Camilla, og Bettina henger seg på: 

– Det er vi alle enige om her. 

– Kan dere tenke dere å være i bilbransjen om 10 år? 

– Ja, svarer de tre unisont.