– Elektrisk lastebil reduserer støy og sparer miljøet

ROCKWOOL

Rockwool reduserer utslipp i Moss

Etter en omvisning i fabrikken fikk gjester og fabrikkansatte utdelt is, som ble holdt kjølige takket være masse isolerende steinull. Fabrikksjef Erik Ølstad gikk opp på talerstolen og fortalte at Rockwool reduserte sitt Co2 utslipp med 82%, etter at de bygget om til elektrisk smelteovn.

– Og vi har redusert deponeringsmasser med 98%. I 2022 resirkulerte vi rundt 820 tonn med steinull som gikk tilbake igjen på smelteovnen. I dag har vi fått en er elektrisk lastebil. Det er stor milepæl. 

Mål om ytterligere 10 prosent

Han fortalte at de elektriske lastebilene, sammen andre planlagte tiltak, vil redusere Co2 utslippet med ytterligere 10 prosent. De skal blant annet anskaffe nytt renseanlegg, og en biogassbil som kan gå tur-retur Trondheim–Moss.

– Rockwool i Moss er nå blant de fremste i konsernet på veldig, veldig mange områder og etter disse tiltakene, står vi kun igjen med utslipp fra råvarer og ullavfall. Som er vanskelig å gjøre noe med, sa Ølstad og ga ordet videre til Bent Harbo, lager- og transportsjef.

UII_0333_v2 copy

Mindre vibrasjoner og støy

– Fordi industri og andre virksomheter her i landet er blitt bedre til å redusere utslipp av co2, har transporten fått en større andel av klimaregnskapet, sa Harbo.

– Grunnen til at elektriske lastebiler passer så godt inn her, er at sjåføren kontinuerlig og døgnet rundt kjører last opp til vårt lager som ligger 7 kilometer unna. Når han kommer tilbake med tomt lass, hopper han over i den neste lastebilen som er fullastet og kjører av gårde med den. Slik at bilen kan hele tiden få etterfylling av strøm. Derfor blir dette også en akseptabel investering. Neste steg nå er å anskaffe bil nummer to, fortalte han og påpekte at elektriske lastebiler skaper mindre vibrasjoner og støy. Noe naboene helt sikkert ville sette pris på.

Hanne Tollerud takket Rockwool for deres innsats for å senke Co2 utslippene, som igjen bidrar til at Moss kommune kan nå sine tøffe klimaplaner, før hun kjørte gjennom det røde båndet. – At man satser videre her i Moss, det er vi veldig glade for. 

Div Bildetekster

Dag Ølstad, fabrikksjef ved Rockwool Moss, har tatt grep som har redusert Co2 utslippene med 82 prosent.