Det er Høyda som er hjemme

Mats Måling om å bo på Høyda i Moss

Da jeg fikk høre at Ekholt-beboer og eiendomsmegler Mats Måleng visstnok skulle være en ihuga Høyda-fan avtalte jeg å møte ham til en kaffe i Midtveien. Det ble en hyggelig prat der påstanden definitivt ble bekreftet.

Bortsett fra et par år i sin første leilighet på Øreåsen har Mats Måleng bodd hele sitt liv på Ekholt.

–  Jeg vokste nærmest opp på kunstgressbanen der  og Ekholt Ballklubb har en stor plass i hjertet mitt, nå er det sønnen min som har den som sitt andre hjem. Jobben de gjør der, er veldig bra, de har et flott tilbud til barn og unge. Nå får de også et av Norges flotteste klubbhus som snart nærmer seg ferdigstillelse, sier Mats og jeg rekker ikke å skyte inn et nytt spørsmål før han fortsetter lovprisningen:

– Det er veldig trygge rammer rundt det å vokse opp her i området og hele familien bor innenfor en to kilometers radius. Foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler holder til her. Jeg synes også det er helt fantastisk å se mine egne barn vokse opp her. Det kjennes riktig ut, det er dette som er hjemme.

Kan gå til alt

En av de tingene han setter stor pris på er tilgjengeligheten og mulighet for å gå til det meste.

– Jeg gjør alt her. Jeg kan gå og hente i både skole og barnehage og det er fantastiske turområder rett utenfor døren, enten i skogen, eller langs kysten. Restaurant Ro er kanskje den flotteste restauranten i byen og Toppform er et fantastisk treningssenter som mange i hele byen benytter seg av.

– Trener du der mye selv?

– Ikke så mye nå lenger, av tidsmessige årsaker. Men jeg prøver å spille litt golf når anledningen byr seg. Golfbanen på Ekholt er en fin liten sekshullsbane, akkurat passe for en gjeng med småbarnsfedre – Så vi er en liten gjeng som benytter oss av den. Dit kan vi gå etter at ungene er lagt og størrelsen på den gjør at vi ikke trenger å bruke fire timer en runde.

Fant kjærligheten på reise

Mats beskriver seg selv som en ganske nedpå fyr, hjemmekjær og glad i familien. Han tenker litt før han svarer da jeg spør om han har gjort noe rart eller uventet.

– Ikke alt jeg har gjort egner seg på trykk, sier han med et glimt i øyet. Men jeg traff kona mi i Tyrkia, selv om hun er fra Ørejordet, det er jo ganske spesielt! Hun dro med noen venninner, og jeg med noen kamerater, også møttes vi gjennom felles bekjente. Livet mitt og hverdagen hadde ikke gått uten henne. Hun er min motvekt. Jeg er veldig ekstrovert, og hun har klart å balansere meg på en fin måte. Men det var aldri noen tvil om hvor vi skulle bo, smiler han.

Jobbet som tømrer

Det få kanskje vet, er at han har jobbet som tømrer og at han er fjerde generasjon i en byggmesterfamilie.

– Er det et fortrinn med den bakgrunnen?

– Jeg har god kjennskap og kunnskap om og til bygg, det gjør at jeg kan svare når mulige kjøpere spør om de for eksempel kan rive en vegg. Det vil jeg anse som en fordel.

– Så hvordan havnet du inn i eiendomsmegleryrket?

– Jeg vurderte faktisk sterkt å bli lærer når jeg skulle velge karrierevei. At jeg til slutt falt ned på eiendomsmeglerstudiet var litt tilfeldig, men sikkert også fordi jeg har en far som er byggmester og en mor som er oppgjørsansvarlig for Eiendomsmegler1 Østfold Akershus, sier han før han fortsetter:
– Å jobbe som eiendomsmegler er veldig givende. Mange har gjerne investert nesten alt de eier i boligen sin, at de så velger meg til å forvalte sin største verdi ved et boligsalg er en kjempestor tillitserklæring jeg ydmykt påtar meg. De fleste har behov for oss eiendomsmeglere i forbindelse med store livsendringer alt fra store sorger til livets gleder som at noen skal flytte sammen, få barn, flytte fra hverandre, til noe enklere og mer lettstelt, eller etter et dødsfall.

 

Vokser i riktig retning

Det er mye som er bra med Moss, mener Mats.

–  Det er en by som vokser veldig i riktig retning og byen er i ferd med å bli sveiset bedre sammen, for etter kommunesammenslåingen er «Gamle Rygge» blitt litt glemt, synes jeg. Samtidig er det fremdeles altfor mye søkelys på det negative med kanalbrua, trafikk og tomme sentrumslokaler, Moss er så mye mer enn det. Vi er en av Norges største kulturbyer, uten at det blir snakket så altfor mye om – Ta for eksempel Lyse netter og Larkolluka, folk reiser fra fjern og nær for å være med der. Vi har over 50 badestrender, og en helt unik beliggenhet i forhold til sjø, skog og reisevei til enten Oslo eller Sverige, alt det kunne vi markedsført bedre. I tillegg synes jeg vi må bli flinkere til å heie på de lokale som prøver å få til noe, og åpne armene til forhold til endringer og utvikling.

– Hvor bader du?

– Ilastranda på Fuglevik. For der har bestemor hytte. Men det er fint på Festestranda også, avslutter Mats Måleng, som uten tvil er glad i sine nærområder.