Brenner for foto, film og CrossFit

Fotograf Stig Heltorp:

Da Stig Heltorp var 19 år gammel ble han spurt om å ta bilder av en rockekonsert. Det skulle endre livet til unggutten.

Vi møter Stig Heltorp over en kaffekopp på en av byens kafeer.

Det faste håndtrykket og den rake kroppsholdningen antyder at dette er en mann som er over gjennomsnittet godt trent.

Både på hender og armer skimtes tatoveringer. På hodet sitter en grå sixpence. Dialekten forteller at dette er en mann som er født og oppvokst lenger syd i fylket enn Moss. 

Stedet lenger syd er Skjeberg. I dag bor han i Fredrikstad sammen med kona Jeanette og sønnen Sebastian på åtte år. Før han flyttet dit bodde han i Moss i fem år. 

Av og til lengter han tilbake til kråkebyen.

– Moss er en flott by med veldig god og avslappet stemning. Vi trives veldig godt i Fredrikstad, men jeg ser ikke bort fra at vi flytter tilbake en gang i fremtiden, forteller han.

Vi setter på opptakeren og spør Stig hvordan han endte opp som fotograf.

Svaret kommer raskt.

– I 2006 gikk jeg siste året på videregående. En kamerat spurte om jeg kunne ta bilder av en konsert bandet hans skulle spille. Jeg sa ja og da kameraten min så igjennom bildene spurte han om jeg ikke bare skulle bli fotograf – han mente jeg hadde et godt øye for motiver og at jeg burde utforske det mer.

– På den tiden ville jeg egentlig bli musiker selv, men da bandkollegene mine dro ut for å studere var valget egentlig enkelt. Jeg bestemte meg for å satse på foto.

Etterhvert ble det fotoutdannelse i Gøteborg og Trondheim. Stig gikk ut av Norsk fotofagskole i trønderhovedstaden i 2012.

I årene som har gått siden da har han livnært seg ved å ta bilder av alt fra barnehagebarn og brudepar til artister og boliger. Det siste gjør han fortsatt. Nå som fast innleid fotograf for Studio Eik, der han tar bilder for ASK Meglergaarden i Moss og ASK Meglerverket i Sarpsborg.

Når han ikke tar bilder finner du han gjerne i Toppforms lokaler på Høyda.

– Jeg har blitt veldig glad i miljøet og folkene på Toppform og er stort sett er innom hver dag. Trening og da spesielt CrossFit er blitt en viktig del av livet mitt. Det gjør meg rett og slett lykkelig, forteller Stig – som også jobber som instruktør på treningssenteret.

Av og til konkurrerer han også.

I sommer skal han og to venner blant annet delta på et CrossFit-stevne i svenske Tanum.

SH 3

I boka ’30 portretter, 33 karakterer’ har Stig tatt bilder av mennesker som står han nær og inspirerer. En av dem er sønnen Sebastian. Foto: Stig Heltorp

SH 4

Det var på en workshop med den kjente fotografen Morten Krogvold at Stig fikk øynene opp for analog fotografering. Foto: Stig Heltorp

Fra digitalt til analogt

Selv om trening er viktig for Stig er det likevel bak kamera han tilbringer mest tid. Tidligere benyttet han kun digitalt utstyr, men etter en workshop med kjendisfotograf Morten Krogvold i 2020 ble interessen for analog fotografering  vekket.

Han kjøpte seg analogt kamera og lagde mørkerom hjemme i Fredrikstad.

– Det var håndarbeidet, de myke linjene og det uperfekte i det perfekte som trigget meg, forteller Stig om hvorfor han gikk fra minnebrikke til film i fotoapparatet.

Siden den gang har også fokuset på egne prosjekter økt. Han har tatt utallige bilder og laget flere musikkvideoer.

Og ikke minst, han har gitt ut bok.

I 2022 kom portrettboka ’30 portretter, 33 karakterer’. 

Bakgrunnen for utgivelsen var farens tragiske død 2017.

– Faren min tok sitt eget liv og etter det tenke jeg mye på hva jeg ville med fotograferingen min og hvor jeg skulle gå videre, forteller Stig. 

– Etterhvert kom jeg frem til at jeg ønsket å jobbe med et prosjekt der jeg kunne fokusere på mennesker som står meg nær og som interesserer meg. Folk jeg ser opp til og respekterer. 

– Jeg synes rett og slett vi bør bli flinkere se litt mer rundt oss. Vi glemmer ofte at vi er avhengige av andre for å lykkes, sier han engasjert.

Har funnet min plass

Hva med fremtiden, hvor er du om fem år?

– Jeg føler vel jeg har funnet min plass her i livet og håper jeg kan gjøre det samme som i dag – nemlig å kombinere jobb og trening med egne prosjekter. 

– Akkurat nå jobber jeg for eksempel med min første soloutstilling. Jeg håper å ha denne på plass i løpet av et par år. Samtidig vet man jo aldri hva fremtiden bringer. Jeg er åpen for det meste så lenge det er interessant og gir meg noe, forteller Stig.

Er det noe spesielt du drømmer om?

 – Jeg har jo veldig lyst til å lage en spillefilm en gang, men jeg vet jo at det nåløyet er veldig trangt. 

– Jeg hadde faktisk navnet på filmen klart allerede. Den skulle hete ‘Blodsbrødre’. Dessverre har jo TV2 snappet det navnet, så da må jeg vel finne på noe annet, sier han med et smil.

SH 2

Boka ’30 portretter, 33 karakterer’ kom ut i 2022. Foto: Stig Heltorp

Lidenskapelig

Kaffekoppen er tom og intervjuet går mot slutten. Vi takker for praten, reiser oss og går ut i sola.

Før vi går hver til vårt rekker vi et siste spørsmål:

Du er jo en mann med mange jern i ilden. Hvis du skal beskrive deg selv med ett ord, hva ville det vært?

– Jeg tror det må være lidenskapelig. I dag er det mange som ikke helt vet hva ordet lidenskap betyr, men for meg er det veldig viktig – enten det gjelder foto, film eller trening. Jeg brenner virkelig for det jeg driver med, avslutter Stig Heltorp.

SH5

Dette bildet har fått navnet ‘Vatvedt siste vers’ Foto: Stig Heltorp