– Personlig er jeg en antiturist

Fra sitt kontor på Høyda arrangerer Lasse Bakke gruppereiser over hele verden. I høst arrangerer Caravelle Tours en kulturvandring langs Portugal og Spanias vestkyst.Foto Caravelle Tours - Lasse Bakke

Foto Vegar Johansen 2

Fra sitt kontor på Høyda arrangerer Lasse Bakke gruppereiser over hele verden. I høst arrangerer Caravelle Tours en kulturvandring langs Portugal og Spanias vestkyst.Foto Caravelle Tours - Lasse Bakke

Fra sitt kontor på Høyda arrangerer Lasse Bakke gruppereiser over hele verden. I høst arrangerer Caravelle Tours en kulturvandring langs Portugal og Spanias vestkyst.Foto Caravelle Tours - Lasse Bakke

Med over 45 år bak seg i reise-
livsbransjen skulle man kanskje tro at Lasse Bakke kun besøker de flotteste og mest eksklusive
hotellene når han selv skal ut å reise.

Slik er det ikke. Mannen bak Caravelle Tours omtaler seg nemlig som en antiturist.

– Siden jeg jobber med turisme, hoteller, flyselskap, restauranter osv søker jeg kontrastene når jeg selv reiser. Jeg finner gleden av å bo på hytte, telt, pensjonat eller i bilen bare for å finne ro og originale mennesker som har hoppet av dagens mas og kjas. Så tar jeg med meg disse inntrykkene tilbake på jobben, forteller han.

Trives i Moss

Lasse Bakke har en lang og variert
karriere bak seg. Det hele startet på slutten av 70-tallet da han ved siden av studiene arbeidet som reiseleder for amerikanske turister på besøk i Norden og Sovjetunionen. Deretter jobbet han i gruppeavdelingen i Heitmann Travel før han i 2007 startet firmaet Caravelle Tours i Moss. Firmaet holder til på den gamle skofabrikken på Høyda.

Foto Caravelle Tours Lasse Bakke 3

Fra en tur til Japan. Foto Caravelle Tours - Lasse Bakke

At han havnet i Moss var ikke tilfeldig

– Jeg hadde lenge drømt om å starte for meg selv og da jeg leste at det skulle åpnes sivil flyplass på Rygge bestemte jeg meg for å satse. Jeg bodde på den tiden på Eidsvoll og så hva etableringen av hovedflyplassen på Gardemoen gjorde med byene der oppe. Jeg håpet at noen lignende skulle skje her i distriktet. 

Den triste skjebnen til Moss Lufthavn Rygge bør være kjent for de fleste, men Bakke har likevel ikke angret på at han valgte Moss.

– For det første trives jeg veldig godt her i Moss. Det har liksom blitt mitt sted. Våre kunder er dessuten spredt ut over hele landet så at flyplassen ble nedlagt påvirket ikke oss noe særlig.

Selv om ikke avviklingen av flyplassen skapte store problemer for Bakke og Caravelle Tours har de siste årene bydd på nok av andre utfordringer. Pandemi og krig er ingen god kombinasjon når man lever av å arrangere reiser rundt om
i verden.

At de siste årene har vært tøffe er Bakke klar på, men han har samtidig gjort seg noen viktige erfaringer.

– Skal man overleve i dag må man ha bein i flere leire. Man kan for eksempel ikke bare være avhengig av bedriftsmarkedet. Her har reisebudsjettene blitt mindre de siste årene. Det viktigste er å finne nye løsninger, være kreativ og lete etter nye markeder.

– Har man riktig produkt er det alltid folk som vil vil bli med på tur, forteller Bakke. Han trekker frem en kommende reise til Italia som eksempel. Turen tar for seg Renessansehoffene og ble utsolgt på kort tid. Nå står folk på venteliste for å
være med. >>

Foto Caravelle Tours Lasse Bakke 2

Caravelle Tours arrangerer også turer til Israel og Jordan. Her fra et besøk i jordanske Petra. Foto: Caravelle Tours - Lasse Bakke 

Kan du si litt om hvorfor folk velger å reise på gruppeturer?

– For det første reiser du med andre som har samme interesse som deg. Du slipper å tenke på planlegging, det er bare å møte opp på flyplassen. Alt blir lagt til rette for at du som reisende skal ha en fin tur. Med felles interesse som base blir man også lettere kjent med hverandre og man kan få nye venner, forteller Bakke.

Fokus på miljø og bærekraft

En av tingene Caravelle Tours har fokus på er miljø og bærekraft.

Firmaet ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2022. 

– Vi jobber mye med holdningsendringer. Målet vårt er at både vi og våre kunder skal ta mest mulig miljøvennlige valg og på den måten sette ett så lavt klima-avtrykk som mulig, forteller Bakke.

– Jeg kan jo ikke nekte folk å reise, men jeg kan prøve å gjøre de mer bevisste når de først er på tur. Vi oppfordrer for eksempel alltid våre kunder om å bruke mindre vann på steder hvor vanntilgangen er en utfordring, om å redusere bruken av taxi samt å være mer bevisste på bruk av håndklær osv.

Han forteller også at han konsekvent bruker partnere på Vestbredden når han arrangerer turer til Israel. Tanken er å støtte opp om den lokale økonomien og skape arbeidsplasser i de palestinske områdene.

Foto Caravelle Tours Lasse Bakke 5

Guggenheim museet i Bilbao.

Foto: Caravelle Tours - Lasse Bakke

Fortsetter så lenge helsa holder

Etter over 40 år i bransjen har han etterhvert blitt en voksen mann. Noen tanker om å pensjonere seg har han imidlertid ikke.

– Jeg har ingen planer om å trappe ned og vil fortsette så lenge helsa holder. Jeg synes fortsatt det er veldig gøy å skape gode minner for folk, sier Lasse Bakke i Caravelle Tours. 

Caravelle Tours ble Miljøfyrtårn-sertifisert i 2022.

Foto Vegar Johansen

Av:  Vegar Johansen