Jeg får betalt for å drive med det jeg liker

_DSC7283

Celine Maria Bratteli (19) stortrives som lærling hos Drift reklame & design på Høyda.

Det er dagen før langhelg og 17. mai, og Celine forteller at nå ligger alle nasjonaldag-postene hun har jobbet med den siste tiden klar til publisering på de ulike digitale plattformene. Hun har fine og spennende arbeidsdager hos Drift.

  • Arbeidsdagen min formes mye av hvilke kunder vi jobber med og hva kundene trenger hjelp til, og dagene er veldig varierte.

Pendler til Høyda

Hver morgen starter Celine dagen med en fergetur over fjorden fra Horten hvor hun bor. Derfra går ferden videre med buss opp fra sentrum til kontoret i Vingparken. Denne ruta har hun tatt i over et halvt år nå.

  • Det er bare et pluss å få starte og avslutte dagen med en tur over Oslofjorden, smiler Celine, og legger til: – Før hadde jeg skole og deltidsjobb. Nå får jeg drive med det jeg liker, og får til og med betalt for det.

Celine forteller at hun alltid har likt å lage og skape ting. Siden hun var liten har hun holdt på med tegning og andre kreative hobbyer. Derfor visste hun tidlig at hun ønsket å jobbe med noe innen animasjon og grafisk design. 

Hun begynte på Vg1 informasjonsteknologi og medieproduksjon i Porsgrunn, hvor hun opprinnelig er fra. Det andre året valgte hun å fordype seg i medieproduksjon, noe som førte henne til Horten Vgs. I løpet av det året begynte hun å se seg om etter en bedrift hvor hun kunne jobbe som lærling i to år.

  • Jeg opplevde at det var veldig vanskelig å få lærlingplass. Kanskje fordi informasjonsteknologi og medieproduksjon er et nytt fag og mange ikke vet hva det innebærer.
_DSC7253

Hun forteller at hun sendte en drøss med søknader fra Porsgrunn til Oslo- og fikk napp hos noen, deriblant hos Drift reklame & design på Høyda. Etter en intervjurunde ble både Celine og daglig leder Lene enige om at dette kunne fungere.

Et givende samfunnsansvar

Å ha en lærling i bedrift innebærer et visst ansvar. Som lærling må man bli med på det som skjer, samtidig som man skal krysse av på flere punkt på en lærlingsplan.

  • Heldigvis er Celine allsidig og tar tak i mye. En viktig del av læreprosessen er nettopp å finne ut hva hun ønsker å jobbe videre med, sier Lene Sandaunet.

Som daglig leder får hun mange henvendelser fra elever på jakt etter lærlingplass. 

  • Å ta imot lærling er både et viktig samfunnsansvar samtidig som det er veldig givende. Vi får dagfriske ungdommer som kommer rett fra skolen og som har kompetanse som vi ikke er oppdatert på. Samtidig blir vi tvunget til å tenke litt selv, spesielt når vi skal forklare ulike program og prosesser som vi daglig utfører uten å tenke over det. 

Erfaring og nettverk

Da Celine startet som lærling fikk hun følge Drift gjennom navnebytte og relansering. Hun fikk både et innblikk i prosessen og fikk bidra med arbeid til lanseringen.

  • Det viktigste med å være lærling er å få erfaring, og ikke minst lære å bygge nettverk. Det får man ikke på samme måte om man går på skole, forteller hun.

Etter to år som lærling skal Celine avlegge fagprøve som mediedesigner. Etterpå kan det åpne seg mange muligheter - enten til å få seg fast jobb eller til å studere videre. 

HVORDAN BLI MEDIEDESIGNER?

VG1: Informasjonsteknologi og medieproduksjon

VG2: Medieproduksjon

To år med opplæring i bedrift: Som lærling bestemmer du selv hvilken retning du ønsker. Du kan velge mellom innholdsproduksjonsfaget, mediedesignfaget og medieteknikkfaget 

Kilde: Udir.no