Kunst og kaffe på Bryggerhuset Kallum Søndre

– Når folk sier at de storkoser seg her, da har vi oppnådd det vi ønsker,
sier Ann Elizabeth og Karl Otto Molvig som startet den godt besøkte
gårdskafeen på Kallum Søndre for over ti år siden.

Tekst og foto: Inger Marie Spange
Ann Elizabeth og Karl Otto Molvig åpner bryggerhuset på Kallum Søndre

Hver sommer, mellom velstelte plener og busker ute på gårdstunet, spirer og gror både vennskap og gode samtaler mens ekte kokekaffe drikkes i kannevis fra nette, blomstrete kopper.

– Det er jo gratis påfyll. Så jeg koker kaffe hele tiden jeg, sier Ann Elizabeth.

– Ja det går med 40 liter hver helg, supplerer Karl Otto.

Hver lørdag og søndag i ti sommeruker forvandles bryggerhuset og låven om til et galleri for brukskunst, med noe attåt. Utstillingene varierer, men alle bærer preg av det lokale og håndlagde, fra strikkeplagg til kniver og tresløyd.

Men det er ikke bare brukskunsten som tiltrekker folk til Kallum Søndre. Kaffe og hjemmebakte kaker står klar til alle besøkende, og her går det fort unna.

– I løpet av en helg serverer vi opptil 160 sveler. Det sier litt om hvor mange som finner veien hit, smiler Ann Elizabeth, som etter litt finregning kommer frem til at hun baker 1700 sveler og 100 eplepaier, i tillegg til å koke og servere 900 porsjoner rømmegrøt hver eneste sommer.

Her finner du nostalgiske stilleben over alt.

Kjært og lokalt møtested

Gården, som ligger idyllisk til, med utsikt mot Oslofjorden, åpner dørene hver helg fra midten av juni til midten av august for å vise fram lokal kunst og håndverk og for å være et møtepunkt for lokalbefolkningen.

– Vi startet opp med kunstutstillinger fordi vi ønsket å tilby noe mer enn bare en kaféopplevelse. Folk trenger noe å se på, noe å engasjere seg i, forteller Karl Otto og Ann Elizabeth legger til:

– For oss handler det ikke om å selge ting, men om å skape et sted hvor folk kan møtes og nyte sommerdagene sammen. Det er det som gjør dette så spesielt for oss.

– Vi er blitt et møtepunkt for voksne, mange i vår egen alder. Her tilbyr vi ro og samvær, sier hun og kan fortelle at de har rundt 200 besøkende hver eneste sommerhelg.

 

Stor oppmerksomhet

Over årene har bryggerhuset gått skrittene fra utleie av lokaler og små kurs i lefsebaking til å bli et kulturelt samlingspunkt. For sin hjertevarme, gjestfrihet og ivrende glød for bakstetradisjoner og felleskap har de også mottatt Kulturprisen fra Rygge kommune og opplevelsesprisen fra Moss kommune. Gården har også vært omtalt i ukeblader som Hjemmet, Familien og Vi over 60. Både NRKs Norge rundt og TV2 har laget innslag herfra. Og hvis du noen gang kommer over et program på finsk eller svensk TV om hvordan du kan lage tynnbrød, sa er det jammen Ann Elisabeth som står der og lærer søta bror hvordan han skal bake tynnbrødet sitt.

– Jeg må si at det var gøy, smiler Elisabeth. Det er så moro at noen setter pris på det vi gjør og at folk kommer tilbake år etter år.  Noen er faktisk her hver eneste lørdag og søndag i alle de ti ukene vi holder åpent. De sier de setter pris på atmosfæren og det gode selskapet, og vi setter utrolig stor pris på hver eneste en av dem, sier Ann Elizabeth med et varmt blikk over gårdstunet, som om nesten ikke kan vente på at gjestene igjen skal sitte der ute.

BRYGGERHUSET KALLUM SØNDRE:

Åpent: lørdager og søndager fra. 15 juni til 11. august kl. 12-16.00

Servering: Kaffe, sveler, eplepai, rømmegrøt med mer.

Adresse: Rabekkgata 38, 1526 Moss