Gjør drømmer til virkelighet.

By Fridman har flyttet inn i nytt showroom på Høyda. – Jeg ønsker å tilby noe ekstra, sier designer Sylvia Fridman.

Det heter seg at eplet ofte ikke faller så langt fra stammen. Det ser ut til å stemme i Sylvia Fridman sitt tilfelle. Moren Bozena Maria drev Fridman´s Pelsverksted i Kongens gate og Sylvia tilbragte mye av oppveksten i verkstedet eller på atelieet til sin mor. Der hjalp hun til med små og store oppgaver før hun etter hvert satte i gang med egne prosjekt.

 • Mamma hadde vel et ønske om at jeg skulle ta over hennes geskjeft, men jeg delte ikke hennes lidenskap for pels dessverre. Jeg drømte om å bli etterforsker i Kripos, men slik gikk det seg nå ikke til, smiler Sylvia.

Nyanser av hvitt

Men navnet ville hun beholde. I nyoppussede lokaler i Varnaveien lyser store forgylte bokstaver opp den ene veggen. Store vindu fra gulv til tak sørger for at rikelig med dagslys skinner inn på sofagruppen hvor vi sitter- selv på en gråværsdag.

 • Jeg har lenge ønsket meg et lokale på solsiden her på Høyda. Nå gleder jeg meg til våren slår til for fullt slik at jeg kan få på plass en liten sittegruppe her ute.

By Fridman er i dag kjent for sine brudekjoler og dresser lang utenfor Moss siner grenser.

I butikken henger det en hel rad av elegante brudekjoler i ulike nyanser av hvitt. Det glitrer i tyll, perler, silkestoff og florlette materialer. Noen er designet og skreddersydd av By Fridman, mens andre er av det spanske merket Tina Valerdi, som Sylvia har vært distributør for i snart tre år. 

_DSC4974

Sylvia synes flere damer bør velge dress. Her poserer designeren i dress fra egen kolleksjon.

 • Her i Norge er vi kanskje litt neddempet og det går mye i tradisjonelle kjoler. Samtidig merker jeg en interesse for det lille ekstra. Folk vil gjerne ha litt mer glitter og pynt enn før, derfor fører jeg Tina Valerdis kjoler, som har nettopp det, sier Sylvia.

Ideen om å starte opp et eget firma oppstod for snart 14 år siden, da Sylvias samboer skulle bestille seg en skreddersydd dress fra nettet.

 • Du forventer en viss kvalitet når du bestiller skreddersøm, men det han fikk var så dårlig at jeg tenkte at her finnes det et klart forbedringspotensial. Men det var først da venninnen min skulle bestille seg kjole på nett at jeg så et behov for et slikt tilbud i Norge. Folk fortjener å få klær som passer dem, spesielt når det kommer til plagg man går til innkjøp av noen få ganger i livet.
image1

Sylvia hadde ansvar for å lage antrekk og kle opp Silje Nordnes i Maskorama

image10

Gøy på jobb: Her med Herman Flesvig.

image9

3 sesonger = 57 antrekk: Sylvia satt sammen antrekkene til programleder Mads Hansen

Designer din drømmekjole

Dette var i 2009. Siden da har By Fridman sakte, men sikkert utviklet seg fra et hobbyprosjekt til et brand med stor kundekrets. I dag tilbyr hun skreddersøm av kjoler, dresser, skjorter, frakker/kåper og italienske håndlagde sko. Sylvia designer til ett hvert behov.

 • Mange trenger hjelp til hele prosessen, fra idé til ferdig produkt. Men det er stadig flere som har sterke meninger og mer kreative forslag til hva de ønsker. De finner gjerne inspirasjon til dresser, smokinger og kjoler på Pinterest og andre forum og kommer så til meg slik at jeg kan sette sammen drømmeplagget tilpasset deres kropp og fasong. 

En som har benyttet seg av Sylvias tjenester er målvakten på det norske kvinnehåndballslaget, Silje Solberg. Hun kom i ens ærend fra Ungarn for å få brudekjolen sin sydd hos By Fridman på Høyda.

Solberg er langt fra den eneste kjendisen som har sikret seg et By Fridman-design. Rett over nyttår fikk Sylvia en telefon fra filmprodusent Gaute Lid Larsen. Hans kortfilm «Natttrikken» var nominert til Oscar. Dermed trengte både han og kona antrekk til den røde løperen i Los Angeles. 

 • Jeg ba han gjenta spørsmålet for jeg ble så overrasket og glad, smiler Sylvia, som endte opp med å designe en svart, klassisk smoking til han og en svart gallakjole i silke til henne.
 • Jeg holdt meg våken hele natten for å se dem på champagne- løperen. Det var skikkelig stas og veldig uvirkelig. Å få se eget design på Oscar-utdelingen er en drøm som har gått i oppfyllelse, smiler hun.
_DSC5159

Sylvia har på seg en 50-talls inspirert kjole/kåpe som er designet til å kle de fleste kroppsfasonger. 

 • Denne er like fin til bryllup som på kafekesøk.

Stylist på si

Sylvia er selvlært designer. I tillegg til å drifte butikken tar hun også styling oppdrag for film og TV, noe som gir henne spennende og varierte dager på jobb. Nylig satt hun sammen 24 antrekk til programleder Mats Hansen i underholdningsserien Forræder på TV2, og snart skal hun bidra med styling og design i neste sesong av den populære serien Pørni, hyret inn av hovedrolleinnhaver Henriette Steenstrup. 

 • Jeg har hatt mange morsomme oppdrag som stylist i filmverdenen og det håper jeg å kunne fortsette med, sier Sylvia, som i perioder har litt for mye å gjøre. 

Heldigvis har hun en samboer som stiller opp som assistent på de mest omfattende oppdragene eller når tiden ikke strekker til.

 • Noe av det gøyeste jeg har gjort er å designe til Herman Flesvig sin karakter Preben Lorengren i førstegangstjenesten på NRK. Både jeg og samboeren min er store fans så det var rett og slett en drømmejobb.

Sylvia har også kledd opp programleder i Maskorama på Nrk, Silje Nordberg. Da gikk hun for dresser i mange ulike snitt og fargekombinasjoner. Etter at programmet gikk på TV merket hun en økende interesse for dress med et mer feminint snitt.

 • Menn kjøper dress til arbeid og fest hele året, men nå går det faktisk flere dresser enn kjoler til damene. Flere velger livlige farger og litt utradisjonelle mønstre.

Et profesjonelt sy-team

Fridman har et eget profesjonelt sy-team som jobber fra Polen og Ukraina. Naturlig nok har det siste årets hendelser satt sine spor på menneskene, men ikke på produksjonen. Sylvia har hatt tett kontakt med alle i teamet gjennom dette siste turbulente året.

 • Jeg har bekymret meg masse for de jeg er glad i og kjenner i Ukraina, men heldigvis har alle kommet seg i trygghet. Men det har vært rystende å høre historiene deres. Flere i sy-teamet mitt satt fanget i en kjeller i Kiev i over tre uker før de klarte å komme seg ut av landet. Hun ene fødte et barn der til og med. Jeg snakket med dem hver dag, det var helt grusomt og har satt sine spor i meg også, forteller Sylvia

I dag er alle i teamet hennes i trygghet og produksjonen er i gang for fullt igjen.

Vær tidlig ute

I motsetning til dresser er brudekjoler mer sesongvare. På denne tiden av året er rushet over før det starter opp for fullt til høsten igjen. Sylvias råd til alle som skal gifte seg er å starte planleggingen så tidlig som mulig. Leveringstid på en brudekjole kan nemlig ta alt fra 5 til 10 måneder. 

 • Selv om jeg anbefaler alle å være tidlig ute er det også mulig å ta kontakt selv om du har en kort tidsfrist. Vi ordner som regel det meste, smiler Sylvia.

Travle dager i studio: Sylvia sørger for at slepet ligger so det skal.

DAMER:

 • Det finnes ikke noe tøffere enn en dame i dress. 

Sylvia mener at flere damer bør gå med dress.

En god, fortilpasset dress har både lang levetid og er veldig anvendelig. Fridmans tips er å variere bruken. Jakken kan brukes som kjole eller du kan velge å bare bruke buksen med en enkel bluse i stedet for jakke.

HERRER:

Ikke vær redd for å bruke farger. For selv om det er farger kan den fint fungere som en helårsdress. 

 • Brudgommer fortjener også å skinne litt på den store dagen. De fleste gjester velger tradisjonelt så da er det fint om også brudgommen utmerker seg litt.  

Tekst og Foto: Ingeborg Ølen Thorsland