-Det beste med å være elektriker er de varierte dagene og de spennende prosjektene

Elektrikerlærling Ruben Larsen er godt inne i sitt andre år som lærling hos El Partner på Høyda.

Om 1,5 år skal han ta fagbrev og blir ferdig utdannet elektriker.

  • Jeg gikk denne veien fordi jeg synes det er moro med elektronikk og trives veldig godt så langt. Fagbrev i elektronikk åpner for mange muligheter, og det er et fagområdet hvor det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, sier Ruben.

Varierte oppgaver

De to første årene tok han på elektrikerlinjen på Malakoff videregående skole. Det var gjennom utplassering i bedrift at han kom i kontakt med El Partner.

Ruben forteller at han trivdes veldig godt i praksisperioden og var derfor aldri i tvil om hvor han ønsket å ha lærlingtiden sin. I dag jobber han i et bra team og får være med på mange spennende jobboppdrag. Nå for tiden går det mest i nybygg. Bedriften tar nybyggoppdrag i hele Østfold og også inn mot Oslo og Akershus. En arbeidsdag kan gå ut på å montere varmekabler i en hytte i Skjærhalden, mens neste dag kan tilbringes i et nybygg i Ørje. 

  •  Vi legger varmekabler, røranlegg og kompletterer hele bygget til slutt. Ingen dager er like, og det er vel det jeg liker best med jobben min, smiler Ruben.

Hver morgen er det oppstart på kontoret i Varnaveien før de drar ut på dagens kundeoppdrag. Dagen avsluttes gjerne på kontoret også. Ruben må loggføre hver arbeidsdag slik at oppfølgingskontoret skal kunne følge med på at han får den arbeidspraksisen han trenger. En lærling må innom mange ulike områder for å få den grunnleggende kompetansen som behøves for å bestå fagprøven. Siste år i lære må han på skole i Sarpsborg en dag i uka for å jobbe spesifikt inn mot den avsluttende fagprøven.

Når han er ferdig med fagbrevet vil det åpne seg flere muligheter.

  • Jeg har ingen helt klar plan, men jeg tenker jo å jobbe et par år som elektriker, så får vi se hva tiden bringer etter hvert, sier Ruben.
_DSC4766

Å være en del av et godt team og å ha varierte arbeidsoppgaver er viktig, sier elektrikerlærling Ruben Larsen. Ger sammen med daglig leder i El Partner, Joakim Wirkola Larsen.

Åpner mange muligheter

  • Vi håper selvsagt på at lærlingene vil jobbe videre hos oss etter fagprøven, sier daglig leder i El Partner, Joakim Wirkola Larsen.

Han har selv vært lærling og vet hvor mange muligheter det gir.

  • Du kommer deg tidlig ut i arbeidslivet, men kan også velge å studere videre med en gang eller senere. Å jobbe noen år som elektriker er et fint grunnlag til senere om en ønsker å videreutdanne seg.

EL Partner er en mellomstor bedrift med 17 ansatte og får mange forespørsler om lærlingplass. Som regel har de to eller tre lærlinger i bedriften til enhver tid. Joakim sier han har en følelse av at det kan være vanskelig å få lærlingplass i dag på grunn av dagens marked. 

  • Å bli kjent gjennom utplassering i bedrift er en god vei inn. Da har vi allerede blitt kjent og vet om det vil fungere videre, sier han.

Hvordan bli elektriker? Å bli elektriker krever først skole og deretter opplæring i bedrift.

Først 2 år på elektrikerlinjen og med påfølgende lærlingtid i bedrift (2,5 år)

Fullført og bestått opplæring fører frem til fagbrev.

Det er også mulig å ta fagbrev om du har jobbet mange år som ufaglært.

Kilde: Utdanning.no

_DSC4787