Fant illegalt trykkeri

Erik Andréer eiendomsmeglerfullmektig. En slags lærling i eiendomsmeglerfaget

Erik André Engebretsen ble omtrent flasket opp til å bli eiendomsmegler. – Jeg husker spesielt en befaring fra barndommen, det satte på en måte standarden for min interesse, forteller han.

Mang en gang fikk han som tiåring være med faren, eiendomsmegler Hans Erik, på jobb. En gang ble han med ut til en øy utenfor Hankø. Befaringen på det idylliske sommerstedet gjorde et uutslettelig inntrykk på unge Erik André.

– Den var spesiell, nikker han, uten å ville røpe mer.

Liker å møte mennesker

Til tross for den unike befaringen, kom den endelige avgjørelsen angående yrkesvalg ørlite senere i livet.

– Opprinnelig hadde jeg lyst til å bli lege, men det ble mer realistisk å måtte gå for noe annet. Så etter videregående bestemte jeg meg for å ta steget inn i eiendomsbransjen og har ikke angret siden, utdyper Erik André, som nå er eiendomsmeglerfullmektig. En slags lærling i eiendomsmeglerfaget, men ‘læretiden’ er straks over.

– Det gjenstår bare et oppgjørskurs, så kan jeg kalle meg eiendomsmegler, forklarer han.

– Hva er det beste ved jobben din?

– Det må være å jobbe med mennesker. Jeg møter mange spennende folk, og jeg får bygget et nettverk som jeg tenker kan være viktig å ha i livet. 

Noe annet jeg liker godt er de mange ulike eiendommene, og så er det selvfølgelig veldig spennende med budrunder.  Da merker jeg at pumpa begynner å gå litt.

– Hva er den mest minneverdige opplevelsen?

  Åh, det må være en visning på et småbruk i Svinndal hvor vi hadde over 120 interessenter på en helg! Det er ikke noe som skjer hver dag. Det var virkelig spesielt.

– Hvordan endte den budrunden? 

– Småbruket var ikke så dyrt i utgangspunktet, men den gikk jo prosentvis veldig mye over takst, sier han. 

Fant skjult rom i veggen

Som eiendomsfullmektig møter Erik mange med ulike livshistorier, men også eiendommene kan by på overraskelser. For noen måneder siden, på befaring på en eiendom på Jeløya, opplevde han nettopp det. 

– Takstmannen skulle måle opp boarealet, men målene ga ingen mening. Så fant de et skjult rom. Det viste seg at der hadde det vært et trykkeri som trykket illegale aviser under krigen, forteller han om eiendommen som snart skal ut for salg.

Viktig med stå-på-vilje

– De som vurderer en karriere i eiendomsbransjen, hva bør de tenke på?

– Det er viktig å kunne omgås og snakke med mennesker, være utadvendt og ha en stå-på-vilje. Og man må være forberedt på at det kan være krevende å selge eiendommer og å selge inn seg selv som megler. Yrket avhenger veldig mye av hva du selv legger i det. Du får ikke veldig mye gratis, advarer han.

– Hvorfor bør folk velge Remax som eiendomsmegler?

– Fordi vi har veldig god service og tett oppfølging av kunden. Remax tilhører verdens største eiendomsmeglerkjede. Det betyr at vi har en rekke fordeler som tilgang til ny teknologi og et bredt nettverk av meglere over hele verden, noe som kan gi kundene våre unike muligheter og resultater, avslutter Erik André Engebretsen. 

Hvordan bli Eiedomsmegler

Utdanning: Du må enten være advokat eller ha en bachelorgrad innen eiendomsmegling fra Handelshøyskolen BI, Høgskulen på Vestlandet, Nord Universitet eller Universitetet i Sørøst-Norge. Jurister kan jobbe som eiendomsmegler etter å ha fått en spesiell tillatelse fra Finanstilsynet.

Praksis: Etter endt utdanning må man gjennomføre praksisperioder, vanligvis hos et eiendomsmeglerfirma. 

Godkjenning: Etter å ha fullført utdanning og praksis, må man søke om godkjenning som eiendomsmegler hos relevante myndigheter.