Smaken av jul fra Mosseregionen
I det sjarmerende bryggerhuset til Søndre Kallum Gård, samlet lokale produsenter og entusiaster seg for å utforske julematens perfekte følge. Fra Morsa akevitt til Dyre Gårds eplemost og en rekke lokalbrygget øl, presenterte produsentene sine beste forslag til drikke til ribbe og annen tradisjonell julemat.
Tekst: Inger Marie Spange Foto: Bettina A. Gjellan
Nils Messelt, visepresident i Morsa Aquavit 1833, startet kvelden og viste stolt frem den nye Morsa jubileumsakevitt – en akevitt med tradisjoner dypt forankret i Moss’ brennevinshistorie.
– Vi har hele 5202 flasker tilgjengelig i år, en betydelig økning fra tidligere partier som ble revet bort raskt, fortalte Messelt. Han forklarte hvordan akevitten lagres på sherryfat i opptil fem år, og deretter modnes ytterligere på portvinsfat, før det tilsettes en beskjeden mengde sukker for å nøytralisere smaken.
– Denne akevitten er en perfekt følgesvenn til julematen, sa han.
Videre ble det servert økologisk cider og eplemost fra Dyre Gård, representert av Hans Olav Bjerketvedt. De delikate smakene av Rød Aroma og Eplemost med bringebær ble spesielt trukket frem som gode alternativer til de tradisjonelle alkoholholdige drikkene.
– Rød Aroma har en fin balanse som harmonerer godt med julematens fyldige smaker, samt at den har nok syre til å bryte ned de fete smakene, forklarte Bjerketvedt, og påpekte viktigheten av å tilby lokale, alkoholfrie alternativer for de som ønsker det.
Blant ølsortene som fikk mest oppmerksomhet var Moss Konventionsøl, Moss juleøl og fatøl, alle presentert av Terje Arnesen fra Varnaveien mineralvann og Roger Madsen fra Mosseølets Venner. Madsen ga et innblikk i ølens historie i Moss, og fortalte stolt om hvordan de har gjenopplivet gamle tradisjoner gjennom et samarbeid med Varnaveien Mineralvann.
– Det er moro å se mossingene samle seg rundt disse ølsortene til jul – øl med lokal identitet har en egen sjarm, kommenterte Madsen.
Kjell Andre H. Aasheim fra RAA bryggeri bød på Santa’s Hop Juice, Luta Lei og Nutcracker Bash, en stout med hint av kokos og lønnesirup.
– Våre juleøl er ment å bryte opp de tyngre smakene i julematen med både sødme og friskhet, sa Aasheim, og trakk spesielt frem Nutcracker Bash som et søtt, dessertvennlig alternativ som gjerne kan stå alene eller serveres til kaker og desserter.
Ekeby Gårdsbryggeri, representert av Finn-Erik Blakstad, avsluttet smakingen med Misteltein og Julebukkene Bruse, en rød julebrus med et hint av ingefær.
– For oss handler julen om smakskombinasjoner som gir glede, sa Blakstad.
– Julebrusen vår er ment å fremkalle barndomsminner med en moderne vri.
Årets julestjerner: Årets produkter som panelet testet.