– Vi må bli enda flinkere til å heie på hverandre
At Hans Olav Bjerketvedt driver landets største eplegård sammen med sin kone Anne-Lene, vet de fleste mossinger. Men at det var en dramatisk ulykke som førte ham inn i boligutviklingsfaget, noe ble opptakten til kjøpet av Dyre gård, er kanskje ikke like kjent.
Tekst og foto: Inger Marie Spange
Bjerketvedt vokste opp på Lunde gård på Bredsand og første jobb utenfor gården var på Bredsand Bensinstasjon.
– Mange av oss som vokste opp i området, jobbet der. Driveren, Per Aanerød, var flink til å ta inn ungdom, sier Hans Olav som kan fortelle at der fikk han jobbe med det meste og opparbeidet seg erfaring med både billakkering og biloppretting. Det igjen, ledet til en stilling som bilselger. Deretter fikk han jobb hos Ragnar Gretland og drev med betongskjæring og betongpumping. De la planer om å begynne med eiendom, men slik gikk det ikke.
– Jeg drev med roadracing og skulle delta på den første NM-runden i Karlskoga i Sverige.
Rullestol og gåtrening
Den 21. mai 1989 mistet motorsykkelen bremsene midt i en treningsrunde og Hans Olav ble lam. Etter et par døgn på sykehus i Sverige ble han flydd til Norge og Ullevål. En måned og mange operasjoner senere ble han overført til Sunnås.
– En splint fra ryggsøylen hadde gått inn i ryggmargen. Heldigvis fikk de fjernet splinten slik at nervetrådene klarte å heles.
Den første tiden ble et liv med rullestol og etter nesten ni måneder med basseng- og gåtrening kunne han forlate Sunnås ved hjelp av krykker og et stålkorsett. Men det var umulig å vende tilbake til sitt gamle yrke.
Omskolering
Hans Olav flyttet derfor til Gjøvik for å utdanne seg innen bygg- og anleggsteknikk, i håp om å bli prosjektleder.
– Men markedet var helt nede på den tiden. Så jeg søkte meg inn på BI og tok eiendomsmeglerstudiet og fikk jobb hos Thoring og Herje.
For å korte ned en lengre historie: Hans Olav fikk ta over et næringsmeglingsfirma og senere, to andre eiendomsmeglerfirmaer, før han startet Bolig- og eiendomsutvikling sammen med Pål Gundersen i millenniumsåret.
– Vi har hatt veldig gode tider og vi har hatt utfordrende tider. Nå er det utfordrende igjen, så det blir spennende å se hvordan leilighetsprosjektet på Verkslunden blir tatt imot. Så langt virker det positivt, sier utvikleren som også har store boligplaner for kanalen-området, Øreveien og på Vang i Rygge.
Norges største økologiske eplegård
Det er nå ti år siden han ble kontaktet av en eiendomsmegler som lurte på om firmaet hans ønsket å kjøpe Dyre gård med tanke på eiendomsutvikling.
– Jeg svarte at den gården får vi ikke utviklet. Den ligger midt i et NLF område, og en slik landbrukseiendom skal heller ikke bygges ut. Men jeg sa også at her kunne jeg tenke meg å bo.
Ekteparet hadde lyst til å starte noe innovativt og nytt i distriktet og valget falt på epler.
– I 2011 plantet vi våre første epletrær, men ikke alle eplene blir pene nok til å kunne selges i butikk. Vi så derfor etter en mulighet til å utnytte hele produksjonen. Jeg har alltid vært glad i eplejuice, så i 2013 presset vi vår første juice her, forteller han.
Senere tok han også over barndomsgården og plantet epletrær både der og på nabogården. På det meste hadde de 35 000 trær. Men på grunn av sykdom i noen av feltene som måtte fjernes, har de nå 27 000 trær igjen.
– Selv om jeg kommer til å fortsette å jobbe når jeg blir pensjonist om ti år, så planlegger vi ikke å bli større, men heller å spisse oss enda mer som et eksklusivt produkt.
Norges flotteste by
Høyda-området beskriver han som et sted med skog, mark og strand, og et område med gode fritidstilbud og et trygt oppvekstmiljø.
– Tidligere konkurrerte Moss og Rygge på hver sin side av Varnaveien, men nå er det samarbeid som gjelder. Høyda har blomstret de siste årene. Det har vært en enorm utvikling med boliger, butikker og restauranter, og det er et praktisk og veldig populært område å bo i. Mye har skjedd på Høyda de siste tjue årene. Men det kommer til å skje enda mer de neste ti. Det samme vil det gjøre i sentrum. Og vi må fortsette å bygge nok boliger, slik at forretningene og næringsvirksomhetene får et godt nok driftsgrunnlag.
Jeg mener jo at om vi gjør dette riktig nå, i alle de ulike bydelene vi har, så ligger alt til rette for at vi i fellesskap skal kunne klare å skape Norges flotteste by.
Unik beliggenhet
– Moss by har jo en helt unik beliggenhet. Mange sier at Moss blir den nye Drammen, men jeg mener jo at det ligger til rette for at Moss skal bli mye flottere, sier han og selv om han er med i gårdeierforeningen i sentrum og har tilknytning til Høyda-området, så understreker han at han liker alt ved Moss.
– Moss har kilometer på kilometer med strandlinjer og det er ingen i Moss som bor mer enn en 15 minutter sykkeltur unna en strand. Vi har en by og i tillegg et utstrakt landbruks- og kulturlandskap. Istedenfor at vi konkurrerer oss imellom, bør vi fellesskap bli enige om hva vi ønsker for hvert område. Konkurrentene til Moss, er de andre nærliggende byene og handelslekkasjen til Nordby. Det er lett å gi kritikk. Og gjør det gjerne, men la den være konstruktiv. Vi må ikke glemme at politikerne våre legger ned mange timer med frivillig arbeid for å få gjennom saker og mange blir det aldri noe av. Så de fortjener også litt ros noen ganger. Vi bør heller bli enda flinkere til å heie på hverandre. Vi har blitt flinkere, men vi kan bli enda bedre, avslutter han.
Pollineringsepletre er er et tre som brukes spesielt for å sikre god pollinering av andre epletrær i en hage eller frukthage. Disse er litt mindre og bitrere enn de vanlige eplene.