Nå er det Høyt Under Taket på Høyda!

7. september åpnet det nye klatresenteret, Høyt Under Taket, i Moss. Med spennende klatreløyper, temaklatrevegger og en innendørs via ferrata, tilbyr senteret en unik opplevelse for både nybegynnere og erfarne klatrere fra 2 til 90 år.

TEKST og foto: Inger Marie Spange

 

Simen Magnus Westerdal Clausen er klatresenterets nye leder her er han sammen med daglig leder Rune Osvold.
Simen Magnus Westerdal Clausen er klatresenterets nye leder her er han sammen med daglig leder Rune Osvold.

Klatresenteret er perfekt for familier, og alle andre som vil prøve noe nytt og utfordrende.

– Høyt Under Taket Moss har en utforming, farger og design som inviterer alle inn. Derfor kommer du først inn i en sosial sone. Her finner du en kaféløsning med lounge, barista, og salg av klatreutstyr.  Herfra ser du bare de enkleste løypene, som passer for barn og nybegynnere. De høyeste veggene på 13 meter, ser du ikke før du kommer inn i selve klatrerommet, forklarer daglig leder Rune Osvold.

 

Opplevelsesklatring for alle

Klatresenteret har temaklatrevegger, en innendørs klatrepark med klatreløyper, og en via ferrata-løype. 

– I den første avdelingen har vi klatreløyper og vegger som passer for alle i familien. Her har vi masse autosikrere (auto belay) som gjør at det er en veldig lav terskel for å begynne. Du kan klatre alene og du trenger ikke mye kompetanse. Vi har sikkerhetsvideoer du kan se før du starter, men du trenger ikke gå på kurs. Alt er enkelt å lære seg, forteller han.

Du kan selv velge hvor vanskelig eller lett du vil klatre. Her tester Merethe ut Via ferrataløypene.
Du kan selv velge hvor vanskelig eller lett du vil klatre. Her tester Merethe ut Via ferrataløypene.

Bursdager og eventer

Ved siden av den sosiale sonen har de bygget to selskapsrom.

– Her kan du arrangere bursdager, møter eller eventer. Det er TV på begge rommene, slik at man kan kjøre film og presentasjoner. Når du skal ha barnebursdag vil barna bli møtt av en bursdagsvert som tar dem med hit. Etter 30 minutter med mat og bursdagssang, hjelper verten barna i gang med utstyr, opplæring og klatring. Verten følger med gruppen gjennom hele bursdagen, tilpasser aktivitetene til barna, og har ansvar for sikkerheten, forteller Rune.

 

Miljøvennlig bygg

Høyt Under taket har sentere i Tønsberg, Skien, Bergen og Eidsvoll. Moss blir deres femte klatresenter og er det andre konseptbygget de har designet sammen med Snöhetta. Det første ble reist i Skien og kunne ved ferdigstilling skilte med tittelen Norges tetteste trebygg.

– Det er et massivt trebygg som er innovativt, grønt, lyst og luftig. Bygget er designet for å puste og er laget med bærekraftige materialer. Vi bruker for eksempel bare klatrevegger fra Citywall, siden det er det eneste systemet som bruker systemtre hele veien, også på høyere konstruksjoner, sier han.

 

Erfaren senterleder

Simen Magnus Westerdal Clausen er klatresenterets nye leder. Simon har vært aktiv konkurranseklatrer og reist rundt i Norge og utlandet for å klatre. Etter å ha studert sportmanagement, bygde han et klatresenter i Voss som en del av Ekstremsportens Hus og han har vært involvert i utviklingen av flere treningssentre, inkludert Asker Treningssenter og Actic Norge. – Jeg ønsker å bidra til lokal utvikling av klatremiljøet i Moss og Østfold. Dette er en aktivitet som gir mestringsfølelse for absolutt alle aldersgrupper, uavhengig av erfaring, og det ønsker jeg å fremme, sier han.

Temaklatrevegger

I temaklatreveggene kan du klatre i piratnett, leke på husfasader og utfordre deg selv i morsomme og spennende løyper.  I den innendørs via ferrata-løypen kan barn og voksne klatre seg gjennom flere spennende hindre før de avslutter på bakken igjen.

– Du kan selv velge hvor vanskelig eller lett du vil klatre. Klatreveggene har ulike ruter som er tydelig merket, og autosikring sørger for sikkerheten. Vi har også tradisjonell tauklatring med auto belay. De som kan klatre led eller med topptau kan ha med eget utstyr, og det er flere boltede ruter for de erfarne klatrerne. Senteret leier også ut tau for de som trenger det.

 

Buldring og utfordringer

I andre etasje vil det være treningsrom og et buldreområde med lavere vegger med tjukkasser under.

– Der vil du også finne ukas mammut, en vegg som endres hver mandag og alle som prøver seg på den i løpet av uken er med i trekningen av en premie. I det ene hjørnet blir det en filtervegg, en systemvegg som kan styres med en app. Den kan endre vinkel og lyse opp grepene med farger, slik at du kan klatre den samme ruten som i Tønsberg eller at annet sted. Du kan også lage egne ruter som meldes inn slik at andre kan prøve seg. Alt dette betyr at vi henvender oss til hele befolkningen, uansett alder og nivå. Vi har ambassadører som er blant de sterkeste klatrerne i verden, og vi har de som er helt nybegynnere fra 2 til 90 år, smiler Rune.