Ny fotterapeut i Lilleeng helsepark

I lyse og delikate lokaler på Lilleeng har fotterapeut Linda Dahlgren startet opp egen klinikk.

Tekst og foto: Vegar Johansen

 

Det var i januar 2024 at Lilleeng Fotterapi så dagens lys. Klinikken, som holder til i de gamle lokalene til Wenches Terapi i Velværesenteret, er resultatet av en lang reise for Linda. I 2009 var hun ferdig utdannet spaterapeut. Etter å ha arbeidet ved flere forskjellige hoteller, åpnet Linda egen klinikk i Fredrikstad i 2011. Denne drev hun i mange år før hun bestemte seg for å sette seg på skolebenken igjen. Målet denne gang var å bli autorisert fotterapeut. Dette er en treårig helsefaglig utdannelse.

For Linda var valget naturlig.  – Jeg liker å være til hjelp, og ønsker å bidra til at folk kan få en hverdag med minst mulig smerter. Som fotterapeut kan jeg jobbe mer med årsakene til problemene og ikke bare behandle symptomene, forklarer hun.

Hun stortrives i sine nye omgivelser på Lilleeng.

– Her er det et bredt og godt miljø hvor man kan jobbe tverrfaglig. Det setter jeg stor pris på, sier Linda.

 

Tilbyr både fot- og aromaterapi

Linda forteller om en variert arbeidshverdag med pasienter i alle aldre. Ved siden av å behandle føtter, tilbyr hun også aromaterapi. – Foreløpig er det stort sett gamle kunder fra Fredrikstad som har bestilt aromaterapi hos meg, men etterhvert håper jeg at også flere mossinger vil benytte seg av dette tilbudet, sier Linda.

Fotterapi er likevel hovedfokuset, og en viktig del av dette er tilpassing av såler og analyse av sko.

– Mange går med for små eller store sko. Dette slår ofte negativt ut. Eksempler på utfordringer kan være hard hud, torner og negleproblemer. Noen opplever også plager i muskler og ledd. Jeg kan hjelpe med å bestille riktige sko om noen skulle trenge assistanse med det, forklarer Linda.

Hun er også svært nøye på hvilke produkter hun bruker i behandlingen. – Jeg er opptatt av å bruke skånsomme produkter. Blant disse er Optima, som har en naturlig syre som gjenoppretter hudens naturlige beskyttelse. HFL Laboratories er en annen favoritt hos meg. Den er veldig god for tørr og sår hud og ikke minst for muskulære plager, forteller Linda.

På mer generell basis, er hun opptatt av å se hele mennesket og å jobbe så skånsomt som mulig. Møter hun på utfordringer hun ikke kan løse, henviser hun videre. Det viktigste er at pasientene får den hjelpen de trenger.

 

Ønsker å utvide på sikt

Selv om pågangen av nye pasienter er stor, er det fortsatt plass til flere. På sikt er imidlertid planen å utvide med ytterligere en fotterapeut i klinikken. – Jeg ser at behovet i Moss er stort og ved å være to kan vi være enda mer tilgjengelige for pasientene våre gjennom hele året – for eksempel ved ferier og høytider, sier Linda.

Hun angrer ikke på at hun etablerte seg i Lilleeng Helsepark. – Jeg har ikke angret ett sekund og er sikker på at jeg gjorde et riktig valg med å starte opp her. Jeg har definitivt kommet for å bli, avslutter Linda Dahlgren.

Linda Dahlgren er nøye på hvilke produkter hun bruker i behandlingen.
Linda Dahlgren er nøye på hvilke produkter hun bruker i behandlingen.

Familien Ernø solgte Il-O-Van til Høyang og bedriften skiftet navn en rekke ganger før den ble nedlagt. Det tidligere Il-O-Van har blant annet hett Høyang Polaris og Hackman Designor. For at leserne ikke skal bli helt forvirret, opplyser vi om at Il-O-Vans lokaler er identiske med dagens Europris i Midtveien. Fabrikkens eldste del, elokseringen, er i dag hovedinngang for Europris. Apropos Hackman Designor. Den siste delen av Carlsmindejordet var i mange år parkmessig opparbeidet, og lå til daværende Løkkeveien. Området ble bebygd i årene etter 2010. Il-O-Van, det senere Hackman Designor, hadde eid området i rundt regnet tre tiår før Block Watne overtok det. Derfor omtalte Rygge kommune det tidligere Carlsminde-jordet for «Designor-tomta». Det er vel nesten unødvendig å legge til at undertegnede tok kraftig til motmæle mot den historieløse benevnelsen! Den tidligere Løkkeveien kunne med andre ord, risikert å blitt hetende «Designorveien» framfor Carlsmindeveien etter kommunesammenslåingen i 2020!

Som overskriften sier, er det artikkelens illustrasjon som er det egentlige poenget med denne artikkelen. Bildet viser slåttonn på Carlsminde i 1950, selv om det i all hovedsak var poteter, grønnsaker og jordbær som ble dyrket på Carlsminde i Nilsens tid og ikke høy. Men gården hadde også full besetning med hest og kuer, derfor høyproduksjon og slått. Bildet viser Knut Nilsen på slåmaskinen og Nils Nilsen med barnebarnet Erna Hansen på armen. Bildet er tatt akkurat der Europris ligger i dag.

I årene etter krigen har en skremmende stor mengde dyrket mark blitt omdisponert til annet formål enn jordbruk. Tiden er overmoden for å se på dyrket mark med helt andre øyne enn det som har vært tilfelle i flere tiår, men ingen forkleinelse av verken Il-O-Van, Block Watne eller for den saks skyld, Europris. Vi trenger både allsidig industri, boliger og handel. Men verdenssituasjonen og det faktum at Norge langtfra er selvberget med mat, bør være en vekker for de fleste. Minst like viktig som både industri, handel og boliger, er et levedyktig landbruk. Illustrasjonsbildet, som er tatt nøyaktig der Europris nå ligger, bør derfor være til ettertanke!