Møt Strax Frisør sine dyktige frisørlærlinger

Det beste med å være frisør er at du aldri blir ferdig utlært

Ingrid Blondin Sivertsen (20 år) og Hanne Waage (27 år) deler både lidenskapen og interessen for frisøryrket. Som lærlinger hos Strax Frisør på Høyda er de på god vei mot å oppfylle denne yrkesdrømmen.

Som frisør er det rom for å være kreativ og du lærer stadig noe nytt, sier Ingrid.

Hun valgte først retningen Kunst, design, arkitektur på Kirkeparken. Etter videregående bestemte hun seg for at det var -frisør hun ville bli. Hun tok frisørskolen, og er nå på sitt  siste år som lærling.

– Jeg har alltid visst at jeg skulle bli frisør, sier Hanne, som valgte å reise og jobbe i noen år etter videregående. 

Etter hvert tok hun Adam og Eva Skolen og startet som lærling i Oslo. Da hun ble mor, ble det naturlig å flytte den lille familien hjem til Moss. I høst startet hun opp igjen lærlingperioden sin hos Strax Frisør. Her trives hun trives godt og skryter av et godt fagmiljø og varierte arbeidsoppgaver. Og ikke minst er faste 8-timers dager og korte åpningstider i helgene helt gull for en småbarnsmamma. 

Færre frisører

Slike arbeidsdager er nemlig ikke normalen i frisørbransjen, som opplever at stadig færre søker denne karriereveien. Hanne deltok nylig på en utdanningsmesse for å få flere til å velge seg nettopp frisørfaget. 

– Det er stor mangel på lærlinger og -frisører. I Oslo følte jeg nesten at de sloss om meg. Det har kanskje vært et ensporet fokus på lav lønn og slitasjeskader, og mindre på de positive sidene med yrket. Ikke bare er du nesten garantert jobb, men det er også et yrke du kan ta med deg overalt. Det er både variert og sosialt. Ingen dager er like, smiler hun.

At det er en stor mangel på frisører og lærlinger kan Birgitte Halmrast hos Strax Frisør bekrefte. Hun har jobbet med lærlinger i over 30 år og er bekymret over utviklingen. I dag har salongen to faglærte lærlinger, men ønsker seg flere. For det å ta imot lærlinger er først og fremst en gyllen mulighet til å skape medarbeidere for fremtiden.

– Vi håper at flere velger denne yrkesveien. Ikke bare er det et trygt yrke, men det er også mange muligheter til å -spesialisere seg videre i ulike retninger, sier hun.

Halmrast skryter over opplæringsnemda i Østfold, som tilbyr lærlingene en nær og tett oppfølging. De sørger for at -lærlingene i tillegg til praksis også får god veiledning gjennom de ulike modulene.  En dag i måneden deltar lærlingene på obligatoriske testkurs for å kontrollere at de er på riktig sted i løypa. Her får de også mulighet til å øve opp mot svenneprøven, som er siste test før de oppnår yrkestittel som frisør.

– Vi er heldige som får modeller jevnlig slik at vi kan øve oss på de ulike disiplinene, sier Ingrid, som om mindre enn et år kan kalle seg frisør.

– Og vi trenger stadig flere modeller, så det er bare å ta kontakt med oss på Strax Frisør, tilføyer hun. 

– Strax Frisør baserer seg kun på drop-in timer, men det betyr ikke at vi ikke har faste kunder.

Vi har konkurransedyktige priser og mange ulike typer frisører som gjør det alle meste. Også hudpleie og neglepleie, sier Birgitte Halmrast.

_DSC1853

Vårens Hårtrender

- Layers, Curtain banks og skrålugg for jenter er fortsatt populært

- Hårfargen skal helst være i naturlige toner

- Midtskill på gutter er fortsatt "in", gjerne med litt krøller på toppen

Hvordan bli frisør?

Det tar 4 år før du kan ta svennebrev i frisørfaget; 2 år på skole og 2 år som lærling. Det finnes kurs og tidligere skolegang og praksis som kan gi fradrag i læretida, men det må vises til 4 år med relevant opplæring før svennebrev kan avlegges. 5 års praksis i faget kan gi muligheter for å gå opp til svennebrev som privatist.

Du kan ta mesterbrev i frisørfaget. Mesterutdannelse gir deg opplæring i etablering og ledelse, og faglig ledelse. Dette kan passe for deg som ønsker å starte eller drive egen bedrift.

Kilde: Utdanning.no

Favoritt!

image_6483441

Olaplex nr 7 Bonding oil

Dette er en lett olje som gjør håret glansfylt, minimerer frizz og flyaways, og er varmebeskyttende opp til 230 grader.

Oljen er vegansk og passer alle hårtyper og reparerer og beskytter hårstrukturen.

– En skikkelig god olje jeg elsker å bruke både på mitt eget hår og på kundene sitt hår. 

Ingrid

olaplex

Bjørk skydda og Bjørk skydda tørr

Dette er en spray som du får både i en tørr og en våt spray. Beskytter håret mot slitasje fra varmeverktøy opp 

til 210 grader.

– Jeg bruker denne på alle mine kunder. Den lukter 

nydelig, håret blir ikke seigt og den tynger ikke. 

I tillegg er den også vegansk!

Hanne

olaplex

Bjørk skydda og Bjørk skydda tørr

Dette er en spray som du får både i en tørr og en våt spray. Beskytter håret mot slitasje fra varmeverktøy opp 

til 210 grader.

– Jeg bruker denne på alle mine kunder. Den lukter 

nydelig, håret blir ikke seigt og den tynger ikke. 

I tillegg er den også vegansk!

Hanne