Slåttonn på dagens Europris
Vi har i tidligere artikler i På Høyda magasinet utdypet om de store forandringene Høyda-området har gjennomgått de siste førti til femti årene. Denne gangen skal vi fokusere på et bilde som viser dette til gagns!
TEKST og foto: Arnulf Johannessen
I1963 ble deler av Carlsminde omdisponert til industriområde. I Moss sentrum hadde den tradisjonsrike industribedriften Il-O-Van i mange år slitt med dårlig plass og lite hensiktsmessige lokaler. Il-O-Van var en familiebedrift, eid av familien Ernø. Il-O-Van opererte i verdensmarkedet, og administrerende direktør var Gotfred Ernø. Il-O-Van lå i Th. Petersons gate og bedriften var produsent av aluminiumskjeler. Før krigen hadde Il-O-Van også produsert kobberkjeler. Il-O-Van huskes kanskje best for den elokserte kaffekjelen som ble levert i fargene svart, rødt, grønt, blått og gull. Kjelen som var designet av Ivar Ernø, gikk på eksport til blant annet USA. I dag er kaffekjelen et høyt skattet «retroobjekt». Varemerket og fabrikknavnet Il-O-Van var en forkortelse for ild og vannfast vare. Firmaets motto var «Il-O-Van vil og kan!» Eldre mossinger vil fortsatt huske det store Il-O-Van-skiltet som sto på fabrikkens tak i Moss sentrum.
Tidlig på 1960-tallet hadde Nils Nilsen solgt jordet på Carlsminde til Rygge kommune. Kommunen videresolgte den nordligste delen av jordet til Il-O-Van. Il-O-Van ble trinnvis flyttet fra sentrum til Høyda. Første byggetrinn var elokseringsavdelingen. Til elokseringen trengtes kjemikalier og den nyoppførte fabrikken manglet et sikkert sted å lagre disse. På naboeiendommen Fagerholt, lå en gammel potetkjeller. Fagerholts eier, Frithjof Gjermundsen, fikk et tilbud fra Il-O-Van om å selge kjelleren til dem. Han slo til og potetkjelleren fra 1926, ble i mange år brukt til lager for for Il-O-Vans kjemikalier. Tidlig i 1970-årene ble fabrikken på Høyda kraftig utvidet da hele produksjonen i Moss sentrum ble flyttet til Høyda.
Varemerket og fabrikknavnet Il-O-Van var en forkortelse for ild og vannfast vare.
Familien Ernø solgte Il-O-Van til Høyang og bedriften skiftet navn en rekke ganger før den ble nedlagt. Det tidligere Il-O-Van har blant annet hett Høyang Polaris og Hackman Designor. For at leserne ikke skal bli helt forvirret, opplyser vi om at Il-O-Vans lokaler er identiske med dagens Europris i Midtveien. Fabrikkens eldste del, elokseringen, er i dag hovedinngang for Europris. Apropos Hackman Designor. Den siste delen av Carlsmindejordet var i mange år parkmessig opparbeidet, og lå til daværende Løkkeveien. Området ble bebygd i årene etter 2010. Il-O-Van, det senere Hackman Designor, hadde eid området i rundt regnet tre tiår før Block Watne overtok det. Derfor omtalte Rygge kommune det tidligere Carlsminde-jordet for «Designor-tomta». Det er vel nesten unødvendig å legge til at undertegnede tok kraftig til motmæle mot den historieløse benevnelsen! Den tidligere Løkkeveien kunne med andre ord, risikert å blitt hetende «Designorveien» framfor Carlsmindeveien etter kommunesammenslåingen i 2020!
Som overskriften sier, er det artikkelens illustrasjon som er det egentlige poenget med denne artikkelen. Bildet viser slåttonn på Carlsminde i 1950, selv om det i all hovedsak var poteter, grønnsaker og jordbær som ble dyrket på Carlsminde i Nilsens tid og ikke høy. Men gården hadde også full besetning med hest og kuer, derfor høyproduksjon og slått. Bildet viser Knut Nilsen på slåmaskinen og Nils Nilsen med barnebarnet Erna Hansen på armen. Bildet er tatt akkurat der Europris ligger i dag.
I årene etter krigen har en skremmende stor mengde dyrket mark blitt omdisponert til annet formål enn jordbruk. Tiden er overmoden for å se på dyrket mark med helt andre øyne enn det som har vært tilfelle i flere tiår, men ingen forkleinelse av verken Il-O-Van, Block Watne eller for den saks skyld, Europris. Vi trenger både allsidig industri, boliger og handel. Men verdenssituasjonen og det faktum at Norge langtfra er selvberget med mat, bør være en vekker for de fleste. Minst like viktig som både industri, handel og boliger, er et levedyktig landbruk. Illustrasjonsbildet, som er tatt nøyaktig der Europris nå ligger, bør derfor være til ettertanke!