Psykisk helse tar ikke ferie
– og det gjør heller ikke Fontenehuset Rygge. For mange er julen en høytid for hygge og samvær, men for noen forsterkes følelsen av utenforskap. Fontenehuset Rygge holder åpent gjennom hele julen, fordi de vet hvor viktig et fellesskap er.
Tekst og foto: Inger Marie Spange
Vi vet at psykisk helse ikke følger kalenderen, men tvert imot kan oppleves enda mer utfordrende på slike dager, det er derfor viktig for oss å holde åpent når Norge er i feriemodus, sier Karina Løkke, medarbeider på Fontenehuset Rygge.
Fontenehuset Rygge har derfor åpent store deler av høytiden, og tilbyr et sosialt fellesskap for de som ønsker det.
– Vi har oppe julaften, og vi feirer nyttårsaften sammen. I fjor lagde vi mat sammen, hadde pakkelek og pyntet juletreet. Det var en veldig fin dag og en fullverdig julefeiring. Fontenehuset tilbyr dette hver jul, og det er et tilbud som betyr mye for mange, forteller Karina.
Bygger hverandre opp
Rundt 35% av medlemmene på Fontenehuset Rygge er under 30 år, og tallet øker fortløpende. Det trygge sosiale fellesskapet med fokus på ressurser, talenter og ferdigheter er noe som tiltrekker de unge. Mange av de unge som blir en del av fellesskapet opplever økt selvtillit og mestringsfølelse, og veien til arbeid eller studier føles plutselig mulig. Fontenehus over hele verden ser mot Rygge for å hente kunnskap og inspirasjon om det viktige arbeidet som gjøres der.
Mye å takke fontenehuset for
Fontenehuset Rygge fikk tidligere i år en forespørsel om å delta på verdenskonferansen for å snakke om arbeidet de gjør med de unge. Levyah Hansen var en de som skulle deltatt på konferansen i Florida i september, hvor hun blant annet skulle fortalt om hva Fontenehuset har betydd for henne, men dessverre satte orkanen Helene en effektiv stopper for reisen.
– Da jeg begynte her sent i 2021, var jeg bare et skall av et menneske, med mye angst og depresjon og jeg stolte ikke på noen. Men medarbeiderne her klarte å gi meg det lille dyttet jeg trengte, slik at jeg turte å ta kontakt med de andre medlemmene. Nå har jeg et helt nytt liv. Jeg er mye mer positiv, og sliter nesten ikke med depresjon eller angst lenger, sier hun.
Hjelp med studier
Levyah har også fått støtte til å fullføre sine studier gjennom Fontenehuset, og leser nå til eksamen i historie. – Jeg fikk bruke den tiden jeg trengte til å virkelig forstå materialet. Det førte til at jeg fikk både firere og femmere på mine siste eksamener. Så dette er en ordning jeg er veldig takknemlig for. Og jeg er ekstremt takknemlig for Fontenehuset generelt. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært i dag, om det ikke hadde vært for dette fellesskapet, understreker hun.
– Vi er som en familie her, med mye omsorg for hverandre. Noen medlemmer har fått seg jobb, men de velger likevel å bruke fridagene sine hos oss. Det sier mye om samholdet her, sier hun og røper at hun drømmer om å bli tatovør og nå er hun på jakt etter en lærlingplass.
– Jeg vil gjerne jobbe med det som heter cover-up-tatoveringer. På den måten kan jeg bidra til at noen får en ny begynnelse ved at de ikke trenger å bli minnet om fortiden hver gang de ser sine arr. Dette kan jeg gjøre ved å la arrene bli en del av et kunstnerisk design eller ved å dekke over dem, om man har behov for det.
Fra utenforskap til arbeid
En av de viktigste oppgavene til Fontenehuset er å støtte sine medlemmer med å komme tilbake i arbeid.
– Isolasjon er en av de største samfunnsutfordringene vi har, og Fontenehuset bidrar til å møte denne utfordringen, sier kommunikasjonssjef Håvard Paulsen i Fontenehus Norge.
– Vi vet at jo lengre unna arbeidslivet du kommer, desto sykere blir du. Derfor setter vi pris på arbeidsgivere som Sparebank 1 Østfold Akershus og Storybold som har hatt flere fra Fontenehuset Rygge i overgangsarbeid.
– Samarbeidet med Fontenehuset har gitt oss en bedre forståelse av psykisk helse, og hvor viktig det er å ha en jobb å gå til. Når vi kan hjelpe folk inn i arbeidslivet og vi får følge medarbeidernes utvikling og se deres mestringsfølelse, kjennes det enormt meningsfullt. Gjennom samfunnsengasjementet til banken, viser vi at vi bryr oss om menneskene i lokalsamfunnet, men dette samarbeidet er en langt mer personlig måte enn bare å gi økonomisk støtte, forklarer Ida, den lokale banksjefen i Sparebank1 Østfold Akershus.
– Overgangsarbeidet hos Fontenehuset handler om å skape trygge arenaer der mennesker kan utvikle seg, forteller Lasse Andreassen, AFT-veileder ved Fontenehuset Rygge. – Vi gir oss ikke. Dette er en evig inkluderingsdugnad som aldri tar slutt, sier han.
Viktig for samfunnet
Fontenehusene har en viktig plass i samfunnet. De tilbyr et fellesskap og er en støttende arena for dem som står utenfor samfunnet. – Fontenehuset løser ikke alt alene, men vi har en viktig rolle i å hjelpe folk et steg videre. Statsminister Støre kalte oss en «mellom-mekanisme», og det synes jeg er en treffende beskrivelse, sier Håvard og legger til at det unike med Fontenehuset er at tilbudet er tilgjengelig hele året.
– Det som gjør dette tilbudet spesielt, er at det er et fast og stabilt sted over tid. Dette gjør at det er et trygt sted å være, og bidra, også i julen, mener Paulsen.
– Jeg er jo heldig som har en familie som jeg kan feire jul med. Og jeg har venner og familie som jeg kan feire nyttårsaften med. Men dessverre så er det jo ikke alle som er så heldige. Da er det godt det finnes et tilbud som Fontenehuset, avslutter Levyah.ø
Medarbeidere, bruker og støttespillere formidler Fontenehusets viktige budskap: Bakerst fra v: Kommunikasjonssjef Håvard Paulsen i Fontenehus Norge, Levyah Hansen, en bruker som har fått god hjelp av Fontenehuset Rygge. Foran fra v: Ida Andberg, lokalbanksjef i Sparebank1 Østfold Akershus, Karina Løkke, medarbeider på Fontenehuset Rygge og Lasse Andreassen, AFT-veileder ved Fontenehuset Rygge.